Barnbok
Sara Bergmark Elfgren och Johan Egerkrans
”Julstjärnan”
Rabén & Sjögren, från 6 år
Som en riktig gammal saga är det, när farmor Stor-Märta en mörk och gnistrande kall vinterkväll berättar för skogvaktarbarnen om den hjärtlöse trollkarlen som bor i ett slott långt bort. Han skickar ut isblå rök i vinterkylan, trollkarlen, en rök som jagar mänsklig värme.
När barnen har lagt sig hör de ett sjungande, svirrande ljud utanför stugan. Vad var det som hände? Har solen ramlat ner? Lill-Märta ser hur det lyser, och är först ut för att upptäcka att en stjärna fallit ned i snön.
Den är alldeles behändigt liten, som ett levande gosedjur som sprider värme (när den inte är rädd) och kvillrar i stället för att prata. Anders, Stina och Lill-Märta tar förtjusta in den i stugan, där den snabbt värmer upp både gamla och barn. Men varför verkar stjärnan så ledsen?
Sara Bergmark Elfgren för skickligt och snabbt berättelsen framåt: barnen och stjärnan blir plötsligt kidnappade och förs till den hjärtlöse trollkarlens slott. Det är klart att han också är ute efter stjärnan! Men barnen vill inte alls att den ska bli förslavad av trollkarlen. Hur ska de befria stjärnan och sig själva?
Mer ska inte berättas, för det här är en riktigt magisk historia med många överraskningar. Sara Bergmark Elfgren är kunnig både vad gäller sagor och mytologi och plockar upp väl valda detaljer som hon gör till sina egna. Med trygg berättarröst låter hon barnen vara med om lagom farliga äventyr som utmanar, men inte skräms för mycket. Trollkarlen blir aldrig lika skrämmande som till exempel Astrid Lindgrens riddar Kato i ”Mio, min Mio”. Inte ens rimtursen, frostjätten som har sin bakgrund i de isländska sagorna, blir mer än en visserligen ondsint, men ändå ganska komisk krumelur.
Det är en svår konst att skriva de moderna julbarnböckerna som numera ges ut varje år i 24 kapitel, de som ska högläsas fram till jul för att förmedla en alldeles speciell julstämning. Men en del lyckas extra bra, som Ylva Karlsson och Katarina Strömgård vars ”En bästa vän till jul” (Rabén & Sjögren, 2022) håller för omläsning många år i rad.
Men vackrast är den nordiska vintermiljön med mångåriga rötter: djupblå lyser stjärnhimlen, snön gnistrar och i skogens mörker lyser mystiska ögon.
Även i år har Rabén & Sjögren anlitat två av de allra bästa: fantasy- och skräckmästaren Sara Bergmark Elfgren, som oftast skriver för äldre, och bilderbokskonstnären Johan Egerkrans som slog igenom stort med ”Nordiska väsen” (2013). Kombinationen är alldeles magisk, och Johan Egerkrans bilder fördjupar berättelsen och ger sagan fler dimensioner. Han låter trollkarlsslottet påminna om riddar Katos borg och mildrar rimtursens skräckinjagande framtoning med lätt komiska uttryck. Men vackrast är den nordiska vintermiljön med mångåriga rötter: djupblå lyser stjärnhimlen, snön gnistrar och i skogens mörker lyser mystiska ögon. Den lilla stugan är så ensam, så ensam i den stora naturen.
Trollkarlar och häxor må hota, likaså köld och fattigdom. Men stjärnorna dansar på himlavalvet och i stugan lyser ljuset varmt för den som kommer hem. Kan man önska mer av en julbok?
Läs mer av Lotta Olsson och mer om barnböcker