DN har tidigare berättat om den unge ishockeyspelaren Olle, som har en NPF-diagnos (neuropsykiatrisk funktionsnedsättning), och som blivit avstängd av sin förening.

Klubben har hamnat i konflikt med pojkens pappa, som under en längre tid gjort en lång rad anmälningar mot styrelsemedlemmar, tränare och spelare, där han bland annat kritiserat hur sonen behandlats.

Nu överväger klubbstyrelsen att utesluta Olle ur föreningen. I ett 140 sidor långt dokument, som Olles vårdnadshavare ombetts kommentera, listar man händelser och argument för uteslutningen. Ett skäl är att Olle ska ha uppträtt olämpligt mot lagkamrater.

Johan Peterson Aldergren, ordförande i organisationen Safesport Sweden, som bistår Olle och hans föräldrar i ärendet, anser att inget av det som klubben anklagar Olle för är skäl för uteslutning. Han påpekar att när klubben den 27 december i fjol meddelade att Olle var avstängd från verksamheten framfördes inga uppgifter om att han skulle ha misskött sig.

– Och eftersom han varit avstängd från sitt lag i över tre månader kan han ju inte ha gjort sig skyldig till något under den tiden. Nej, det är uppenbart för oss att det här handlar om en efterhandskonstruktion, säger Peterson Aldergren.

DN har tagit del av den skrivelse som Olles föräldrar skickat till klubben och där man ger sin syn på hotet om uteslutning. Här skriver föräldrarna att sonen motsätter sig den kritik som riktas mot honom. Pappan anser sig inte ha agerat felaktigt i sina kontakter med föreningen och tillägger att dessa kontakter hur som helst inte kan motivera att Olle utsätts för repressalier.

Enligt familjen vill andra klubbar i området inte ta emot Olle på grund av att det spridits rykte om att Olle och pappan skapar problem. Olle är ledsen över att inte få göra det han älskar mest, att spela ishockey.

Men vill familjen verkligen återvända till klubben efter allt som hänt?

– Ja, man kan verkligen fråga sig hur det ska gå till. Nu siktar vi på att lösa den formella frågan först. Sedan tycker jag att det borde vara upp till klubben och Svenska ishockeyförbundet att hitta en lösning, säger Peterson Aldergren.

Klubben tillbakavisar anklagelsen om efterhandskonstruktion. En styrelsemedlem säger till DN att det under en längre tid inträffat incidenter kring Olle.

– Men om någon sitter i ett omklädningsrum och kallar en lagkamrat för något gör ju inte vi en rättssak av det. Vi hanterar det i den dagliga verksamheten, säger styrelsemedlemmen och förklarar att det är konsekvenserna av det som hänt kring Olle som fått hans pappa att göra alla anmälningarna och att klubben nu vill ha ett slut på historien.

Föreningen har hamnat i en svår sits. Enligt styrelsemedlemmen hotar föräldrar och spelare i två ungdomslag som berörs med att lämna klubben om Olle och hans pappa tillåts komma tillbaka.

Hur går ni vidare nu?

– Vi tittar med jurister på det svar vi fått från föräldrarna och sedan får vi se. Vi kan konstatera att det innehåller sakfel, säger styrelsemedlemmen.

Idrottsombudsmannen vid Riksidrottsförbundet har varit inkopplad på fallet, men inte kunnat nå fram till en lösning.

Frågan är om föreningen kan utesluta ett barn på dessa grunder.

Idrottsjuristen Stefan Alvén, tidigare allsvensk fotbollsspelare och med flera ledarroller inom fotbollen bakom sig, säger att det långt ifrån är ovanligt med föräldrakonflikter i föreningar, men han har aldrig hört talas om att meningsskiljaktigheterna blir så djupa att ett barn hotas av uteslutning.

Barnets bästa ska alltid prioriteras och dess rättigheter skyddas av barnkonventionen, men Alvén menar att det samtidigt måste finnas gränser för vad en förening med ideellt arbetande ledare måste göra och stå ut med. Enligt Alvén skulle det faktum att en föräldragrupp hotar att lämna föreningen kunna vara ett argument för uteslutning.

– Om det finns sakliga skäl för det som föräldrarna (och föreningen) anför, så skadar det ju föreningens intressen och verksamhet – och det är ju en av de subjektiva grunder som man brukar ange som skäl för uteslutning, säger Alvén.

Han anser att även om pappan i fallet Olle inte är medlem i föreningen, så har han i egenskap av vårdnadshavare ett ansvar, och att även det skulle kunna användas som argument av klubben.

Alvén säger att han trots lång tid inom idrottsjuridiken aldrig hört talas om ett liknande fall.

– Därför vore det bra om det prövas av högsta instans, det vill säga Riksidrottsnämnden, så att vi får veta var gränsen går, säger Alvén.

Olle heter egentligen något annat.

Läs mer:

13-årige Olle hotas av uteslutning av ishockeyklubben

RF-juristen: ”Ett exceptionellt fall”

Jens Littorin: Låsningarna i ”Fallet Olle” väcker frågor om hur konflikter inom idrotten ska lösas

Share.
Exit mobile version