Kaffepriserna i den svenska dagligvaruhandeln förhandlas för tio veckor i taget och på måndag inleds en ny period. Då kan svenska kaffedrickare vänta sig en höjning eftersom priset på kaffebönor rusat i höjden.

– Det beror på extremväder och klimatförändringar som lett till sämre skördar. Det ligger på nivåer som vi aldrig sett tidigare. Med tanke på den utvecklingen så kommer priset att stiga, säger Anders Thorén, kommunikationschef på Löfbergs.

Matpriserna steg generellt i Sverige i februari, men just kaffe sticker ut, visar SCB:s senaste Konsumentprisindex. Priset på kaffe gick upp med närmare 11 procent i februari jämfört med januari – och på ett år är uppgången 28 procent.

Ulf Lindvall, som driver familjeföretaget Lindvalls kaffe, pekar på flera faktorer bakom det dyrare kaffet.

Torka i Vietnam har lett till brist på robustabönor, vilket ökat efterfrågan på arabicabönan. Dessutom har säkerhetsproblem i Röda Havet gjort att fraktpriserna för robustabönan stigit när man har tvingats välja andra rutter.

– De stora robustaförbrukarna var då tvungna att hitta något annat och har köpt upp den mildare arabica. Men då regnade det knappt en droppe i Brasilien från våren och ända fram till oktober.

Hur påverkar det er?

– Det har varit jättejobbigt. Vi har inte hunnit kompensera det här prismässigt och har blött en del, säger Ulf Lindvall, som bedömer att det nästa vecka kan bli ett påslag på omkring 20 kronor per paket för konsumenterna.

Vad prishöjningen till slut landar på är upp till handlarna. Flera butiker skriver på sociala medier till sina kunder för att informera om att kaffepriserna är på väg upp. Även där nämns prisökningar på upp till 20 kronor per paket.

– Det gör ont i kroppen när det blir sådana prishöjningar, och då ville jag ge alla chansen att köpa på sig lite innan dess, säger Martin Ekman på Ica Kvantum i Landvetter, till Göteborgs-Posten.

Kaffe prissätts på en råvarubörs i New York. Förra året ökade priset på orostade kaffebönor med 70 procent och i år har ökningen redan varit över 20 procent, enligt nyhetsbyrån Reuters. Prisökningen i butik blir dock lägre eftersom det inte bara är kaffebönorna som styr prissättningen av varje enskild förpackning.

Det tar ungefär ett år för prishöjningar på kaffebönor att slå igenom fullt ut för konsumenterna, enligt en rapport från FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO), som även slår fast att effekterna på priset kan dröja kvar i åtminstone fyra år.

Amerikaner och européer konsumerar mest kaffe, men kaffedrickandet drar iväg i andra regioner i världen och det bidrar också till prisrallyt.

– Globalt ökar kaffedrickandet och då ökar efterfrågan samtidigt som utbudet minskar, vilket leder till högre priser, säger Anders Thorén på Löfbergs, som också vill sätta kaffepriset i perspektiv:

– Även nästa vecka kommer en kopp kaffe att kosta mindre än vad vi till exempel betalar för ett glas mjölk, läsk eller juice.

Läs mer:

Kaffet kan bli dyrare – och sämre: ”Större efterfrågan än någonsin”

Ministern om mötet med matjättarna ”Jag tar inte folk i örat”

Share.
Exit mobile version