Torsdag den 18:e juli är det inte mycket kvar ute på ”Änden”. Bogserbåten där Carl Norén bott deltid de senaste tio åren håller på att packas ihop. Området nedanför landgången där det spelats teater, hållits konserter och byggts skulpturer är kraftigt nedmonterat.

Det har varit en kamp för gruppen runt Norén att försöka behålla det här hittills oreglerade, pyttelilla landområdet mitt i staden – men nu är den över, för hans del. Egentligen gav han upp redan i februari.

– Men sen var det som att när jag väl släppte taget, då hände allt! Först kom kommunisterna och syndikalisterna – och sen kom Kanal 5.

Han skrattar. Vi backar bandet.

Gullbergskajen och Gasverkskajen ligger uppströms från Centralstationen i Göteborg. I folkmun heter sträckan Drömmarnas kaj, eftersom många vilda planer om ett liv vid sidan av ekorrhjulet slagit rot här – på segelskutor, pråmar och husbåtar – ibland flyktigt, men ofta ganska permanent.

Större delen av kajen administreras numera av Fartygsföreningen. Förr brukade de hysa stadens irritationsmoment – sjöodugliga vrak som sjönk till botten med sina miljöfarliga dieseltankar. Nu agerar föreningen snabbt när någon inte verkar måna tillräckligt om sin båtplats. I klubbstugan finns diskmaskin, linoleumgolv och tillgänglighetscertifierade toaletter.

Bild 1 av 3

Bild 2 av 3

Bild 3 av 3

De mer ostyriga drömmarna har det senaste decenniet hållit till på ”Änden”. Vindarnas ände, eller Drömmarnas ände, enligt de som vistas där. Gasverkskajen i kommunala handlingar.

– Jag är ingen ”båt-person” egentligen, men kom hit för tio år sen med en idé om platsen som ett rum för spontana möten. Jag tycker att det är viktigt med friheten och mår bra av det, och ser ju också att andra gör det. Vi har varit en lös sammansättning av konstnärer, musiker och andra kulturutövare som hållit till här, säger Carl Norén.

För ett par år sen inledde kommunen ett arbete med att städa upp i området, som skapade protester. Kajens drömmare lyckades få visst gehör från politikerna. S, V och MP drev igenom att kulturmiljön skulle bevaras, även om också de ansåg att en varsam röjning var nödvändig.

Tolkningen av detta beslut har lett till en seg dragkamp mellan Norén och hans likasinnade på ena kanten, och stadens byråkrater på den andra.

– De vill veta vilka vagnar och containrar vi vill bevara och exakt var de ska stå, för all framtid. Jag vill bjuda in till kreativitet. Det är helt olika språk. Vagnarna kanske inte alls ska vara här? Det beror ju på vilka som är här och medskapar och tar ansvar.

Bild 1 av 3

Bild 2 av 3

Bild 3 av 3

Carl Norén säger att hans ork tog slut i början av året. Kraven på polistillstånd för varje enskild sammankomst och nya arrendeavgifter blev honom övermäktigt. Bogserbåten lades ut till försäljning.

– Efter hundratals mejl är det tydligt för mig att förvaltningen bara vill få bort oss. Det är bara gnissel. Jag vill lägga min energi på annat.

Men i april tog andra krafter över. Gruppen bakom det uppmärksammade Drömmarnas monument – ett politiskt brädkonstverk som uppfördes på Götaplatsen sommaren 2023 –anslöt på kajen med sina aktivister. De byggde ut området och ockuperade kajkanten innan de blev bortsläpade av poliser. Sedan kom grävmaskiner och rev stora delar av det som byggts under åren ute på ”Änden”.

I mitten av sommaren fyller Carl Norén sin gula skåpbil med packning. Han är läkare och ska göra sin AT-tjänstgöring i Stockholm. Båten som varit hans andra hem i ett decennium är i finare skick än nånsin förr. Till hösten kan den som vill följa upprustningen som gjorts i Kanal 5:s ”Stugdrömmar”.

– Det kommersiella tv-teamet kom hack i häl på syndikalisterna, kan man säga, skrattar Carl Norén.

Någon hade tipsat om hans udda boende och när produktionsbolaget frågade om det fanns något han önskade få gjort ombord, sa han ja: En ny sällskapsyta på däck och ett DJ-bås i den gamla styrhytten.

– Det har aldrig varit så snyggt. Ändå känner jag mig klar och tänker att kommunen faktiskt får ta över nu. De har ju beslut på att de ska bevara kulturmiljön här ute. Det blir spännande att se vad de gör av det, säger han med ett lite syrligt leende.

När DN frågar Stadsmiljöförvaltningen vad som står på agendan framöver blir svaret att det ska bli ett ”grusat och upplyst gångstråk närmast kajen och en asfalterad parkering närmast gatan”. På grund av semester och sjukdom är det kommunikationsavdelningen som svarar på frågorna och de skriver till DN att mycket av kommunens arbete med kulturmiljön återstår att lösa: ”Hur detta ska utformas i detalj är ännu inte klart, inte heller när det ska ske.”

Share.
Exit mobile version