På annandag jul tar debatten fart. Någon undrar varför den ena fiskargubben pratar skånska, en annan skönjer spår av kalmaritiska Kanske är det västblekingska, föreslår en tredje, som vet att avståndet mellan Sölvesborg och Karlskrona kan vara jordens omkrets minus nio mil.

Vi kollar på ”Whiskey on the rocks”, tv-satiren om ubåten som gick på grund i vår hemstad. Vi är inte imponerade av skådespelarnas dialekter. En smålänning i bekantskapskretsen tror att blekingar helt enkelt är ovana vid att någon försöker imitera dem.

Så kan det vara. Sveriges sydöstra hörn får inte så mycket uppmärksamhet. Under vår uppväxt hände allting på samma gång, under några dramatiska dagar i oktober 1981, när en sovjetisk ubåt gick på grund i skärgården. På en glöggfest i mellandagarna minns en bekant hur hon pryade på stans hotell – och fick prata engelska med alla internationella journalister.

Jamen fatta dramatiken.

En man i mina flöden undrar varför vi ägnar oss åt diftonger och dialekter i stället för det stora problemet – att public service gör buskis av den mest dramatiska händelsen i Sverige under det kalla kriget, och detta i en tid när hotet från öster växer. En bekant skriver en rasande krönika på samma tema och människor delar den.

Man kan absolut diskutera den påhittade överbefälhavaren som vill kriga mot ryssen till varje pris.

Men ta det från en företrädare för generationen som dansade tryckare på det drogfria diskoteket Submarine på 80-talet: Ubåten har varit en del av populärkulturen i staun i decennier.

Tv-serien består av massor av påhitt, och en del är kanske sämre än andra. Men i lögnerna om ubåten ser jag en sanning. Precis så surrealistiskt var det. Det gick ju inte att ta in att Sovjet kunde rikta kärnvapen mot våra badvikar.

I verkligheten var det kommendörkapten Karl Andersson som var först ombord på ubåten. I en intervju många år senare sade han att besättningsmännen var helt tappade bakom en vagn.

Skådespelaren Per Lasson gör rollen som ”Anders Karlsson” i tv-serien. Han har fångat karlskronitiskans coola diftonger fint.

Läs fler kåserier, till exempel Kalena om en annan tid då värdshändelserna kom nära.

Share.
Exit mobile version