Samtidigt som Northvolt kämpar med sin svåra finansiell situation ställs frågan på sin spets om svenska regeringen ska gå in och stödja företaget. Statsminister Ulf Kristersson (M) och näringsminister Ebba Busch (KD) har i nuläget både avvisat att gå in som delägare eller att stödja med statliga krislån.

Nu står det klart att svenska regeringen inte tycks ha någon plan b för akut stöd om Northvolt står inför snar en konkurs.

EU har nämligen hårda regler för att motarbeta att stater går in och stödjer företag. Det som kallas för statsstöd. Sverige måste om man ska stödja Northvolt, som det heter, notifiera, hos kommissionen i förväg enligt en särskild process som tar tid. Det har alltså inte skett. Enligt en källa med insyn har EU-kommissionen inte fått några som helst propåer från Sverige om statsstöd till Northvolt.

Det betyder konkret att svenska regeringen inte kan stödja Northvolt om akut kris eller konkursläge skulle uppstå.

Samtidigt ses Northvolt geopolitiskt som ett viktigt bolag för Europa. Det är det enda batteribolaget i Europa med europeiska ägare som har en fabrik som faktiskt producerar batterier.

Frågan om statsstöd till batterifabriker har blivit allt viktigare det senaste året – i takt med att kinesiska batteribolag närmast helt dominerar världsmarknaden. Batteribolag subventioneras stort av både Kina och av USA, som sedan två år har en särskild lag kallad IRA, Inflation Reduction Act för att stödja det som slarvigt kallas gröna industrier.

Mario Draghi, ekonom och före detta ordförande för Europeiska Centralbanken, presenterade en uppmärksammad rapport om hur mycket EU hamnat efter USA och Kina i konkurrenskraft.

USA ger upp mot 250 miljarder dollar för att etablera gröna industrier genom IRA. Kina subventionerar sina batterifabriker så att produktionskostanden är upp till 35 procent billigare än i Europa. Allt enligt Draghis rapport.

En talesperson för EU-kommissionen skriver på fredagen till DN att EU-kommissionen gav tyska regeringen grönt ljus att ge över 10 miljarder kronor i statsstöd till Northvolts fabrik som byggs i nordtyska staden Heide i januari 2024.

”Utan det stödet skulle Northvolt ha etablerat fabriken i USA som gav stöd under Inflation Reduction Act (IRA)”, skriver EU-kommissionens talesperson.

DN kunde på torsdagen avslöja att tyska staten inte kommer att ge Northvolt mer pengar.

Det går stick i stäv med Northvolts vd Peter Carlssons önskan. Han aviserar tydligt att han vill att både tyska och svenska staten ska hjälpa Northvolt. Han sa till DI i veckan:

”Sverige har signalerat ganska tydligt att man inte tror på statligt stöd. Jag tror att det är ganska viktigt i den här situationen att alla ’stakeholders’, då pratar jag om kunder investerare, långivare men även den svenska, tyska och kanadensiska staten, är beredda att hjälpa till lite i den här situationen. Det här är strategiskt viktigt för Europa.”

DN skrev nyligen om batteribolaget Freyr som har byggt en batterifabrik i norska Mo i Rana under stort jubel i lokalsamhället. Freyr startar snart batteriproduktionen – men i USA. Lokalerna i Norge ekar tomma. Även företagets batterifabrik i finländska Vasa ställs in.

”Det är 35 dollar billigare per kilowattimme att producera i USA”, berättar Freyrs kommunikationschef för DN.

DN har sökt näringsminister Ebba Busch (KD).

Share.
Exit mobile version