Sedan 2006 har Qatar medlat mellan Israel och Hamas, och sedan 2012 har Gulfstaten låtit Hamas toppskikt ha sitt säte i huvudstaden Doha. Men på lördagen meddelade Qatar att man drar sig ur fredssamtalen, detta tills Hamas och Israel ”visar en uppriktig villighet att återvända till förhandlingsbordet”, uppger diplomater för AFP.

Hamas politiska kontor i Doha ”tjänar inte längre sitt syfte”, säger en befattningshavare som informerats om saken till Reuters:

– Sedan starten av konflikten har qatarierna sagt att de bara kan medla när båda parter visar ett genuint intresse av att hitta en lösning, säger befattningshavaren och tillägger att Qatar har meddelat Hamas, Israel och den amerikanska administrationen om beslutet.

Enligt källor till CNN har Qatar under de senaste veckorna kommit fram till beslutet att sparka ut Hamas. Efter att de upprepade gånger sagt nej till bud om vapenvila i Gazakriget, där den israeliska gisslan släpps fri, ska USA ha meddelat Qatar att man nu måste sluta härbärgera Hamas. För ungefär en vecka sedan ska Qatar ha gått förfrågan till mötes.

– Det har varit tal om det länge, så det är inte oväntat, säger Alexander Atarodi, oberoende Mellanösternanalytiker, och lägger till:

– Men jag hade förväntat mig det först efter att Trumpadministrationen kommit på plats.

Sedan krigsutbrottet har USA bett Qatar använda hotet om utvisning i samtalen med Hamastopparna. USA betraktar Qatar som ett partnerland, och det är i huvudstaden Doha som flera förhandlingar ägt rum under det gångna året. Redan i somras ställde USA:s försvarsminister Hamas inför ultimatumet: Gå med på en lösning om vapenvila och frigivande av gisslan – eller riskera att kastas ut ur Qatar.

Den utlösande faktorn som fått Qatar att till slut sparka ut Hamas var, enligt CNN, nyheten om att en 23-åring med dubbelt medborgarskap i Israel och USA dödats av sina gisslantagare i en av Hamas tunnlar under Rafah i Gaza.

Till CNN säger en icke-namngiven amerikansk regeringstjänsteman att: ”Hamas är en terrorgrupp som har dödat amerikaner och fortsätter hålla amerikaner gisslan”.

Israels offensiv mot Hamas har inneburit att flera av dess ledare dödats och att organisationens betydelse framöver är osäker. Vilket sannolikt bidragit till att Qatar nu sparkar ut dem, enligt Alexander Atarodi:

– Det är en indikation på att Qatar kanske räknar med att Hamas inte kommer spela någon roll i framtidens Gaza. De har krossats och kanske räknar Qatar med att Hamas inte spelar roll i en framtida konstellation för återuppbyggnaden av Gaza. Så Hamas kanske är fel häst att satsa på. Genom det här beslutet visar Qatar lite god vilja gentemot Israel.

Att Qatar nu drar sig ur förhandlingarna om Gaza överraskar inte Alexander Atarodi:

– Jag skulle inte säga att det betyder att Qatar förlorat sin betydelse som spelare. Det kan vara ett sätt för dem att förbereda sig för en helt ny tid, ett nytt politiskt landskap, säger Atarodi.

Han tror inte heller att det påverkar förhandlingarna om kriget i Gaza och gisslan där.

– Gazaremsan lever sitt eget liv och har sin egen dynamik. Det vilar mer på vad Israel vill göra med Gaza och har mer att göra med Israels inrikespolitik och USA:s nya regering.

Exakt när Hamasmedlemmarna tvingas lämna sin fristad framgår inte. Inte heller vilket land som då skulle ta emot dem. Enligt CNN har Turkiet nämnts som möjlig destination, även om en invändning är att även Natolandet Turkiet är partner till USA.

– Det köper inte jag. Turkiet har varit uppkäftiga mot USA och skulle inte vara rädda för påtryckningsmedel därifrån. Däremot undrar de, what’s in it for us? Att ta emot Hamas, skulle det vara ett hinder för att Turkiet spelar roll i en framtida utveckling?

Egypten och Libanon har också nämnts som möjliga framtida hem för Hamasmedlemmar, men Alexander Atarodi påpekar att Libanon nu inte är en säker plats för någon. Han ser en fjärde möjlig hemvist efter utvisningen från Qatar.

– Det skulle kunna bli Iran. De har fortfarande deklarerat ett kompakt stöd för både Hizbollah och Hamas. Men jag har inte sett Iran uttala sig i frågan än.

Läs mer:

Så hittade Israel Hamsledaren

Palestiner splittrade efter Sinwars död

Share.
Exit mobile version