Det är det kanske djärvaste mest spektakulära sabotaget sedan andra världskriget: sprängningen av gasledningarna på Östersjöns botten den 26 september 2022.

En lång tid efter dådet visste ingen vem som låg bakom det.

Det spekulerades friskt både i väst och i Ryssland. Moskva anklagade amerikanska och brittiska säkerhetstjänster. I väst var en vanlig teori att Putin hade beordrat sprängningen som en ”falsk flagg”-operation för att sedan kunna skylla på fienden.

Men det var i själva verket en grupp ukrainare som utförde sabotaget. Det visar den tyska brottsutredningen, som tidigare i somras begärde en ukrainsk dykinstruktör häktad, i tyska medier kallad ”Wolodymyr Z”. Ytterligare två ukrainare, en man och en kvinna, är misstänkta.

De tre tros alla vara besättningsmedlemmar ombord på den 15 meter långa segelbåten Andromeda som användes vid attentatet 2022.

Nu berättar fyra ukrainska officerare – som antingen var inblandade i dådet eller i planeringen – detaljer kring hur det hela gick till, för tidningen Wall Street Journal.

Det började med en festkväll i maj 2022, med en grupp officerare och affärsmän som firade att Ukraina hade lyckats slå tillbaka den ryska invasionen.

”Under inflytande av alkohol och patriotisk iver föreslog någon ett radikalt nästa steg: att spränga Nord Stream”, skriver tidningen.

– Hela saken föddes ur en kväll av tungt drickande, och ur järnviljan hos en grupp som hade modet att riskera livet för sitt land, säger en av de inblandade källorna.

Planen utarbetades av en liten grupp officerare med bakgrund i säkerhetstjänsten. Några av affärsmännen från festnatten åtog sig att stå för finansieringen.

Källorna berättar att sex personer var med på Andromeda, som bland annat låg för ankar i Sandhamn i Blekinge några dygn innan sprängämnena placerades ut.

Alla i besättningen var specialutbildade och fyra av dem var dykare som arbetade i två skift. En av dykarna var en kvinna i 30-årsåldern. Hon valdes också ut för att det skulle se mer trovärdigt ut att sällskapet var ute på en nöjestripp.

Inom några dagar efter att idén föddes ska också president Volodymyr Zelenskyj ha fått reda på vad som planerades. Han gav sitt godkännande – men muntligt, för att inte lämna ett ”pappersspår”, enligt källorna.

Zelenskyj har många gånger fått frågor om detta, men alltid förnekat att han kände till några planer.

Enligt WSJ:s källor drog han också tillbaka sitt stöd sedan amerikanska CIA, som varnats av nederländsk underrättelsetjänst, fått nys om saken.

I det läget ska Valerij Zaluzjnyj, landets dåvarande ÖB, ändå ha valt att låta planeringen fortsätta.

Wall Street Journal har kontaktat Zaluzjnyj, som tvingades bort i februari 2024 och som i dag är Ukrainas ambassadör i London, om detta. Han svarar i ett sms att han inte kände till några planer mot Nord Stream, att detta ”bara är en provokation” och att Ukrainas säkerhetstjänster inte hade tillstånd att verka utomlands.

Personer med insyn i den tyska brottsutredningen säger dock till WSJ att åklagarna just nu fokuserar just på Zaluzjnyj och hans dåvarande rådgivare, men att de inte har fått fram några bevis mot honom.

När det gäller president Zelenskyj har de tyska utredarna inte kunnat hitta några kopplingar till operationen mot Nord Stream.

Tyskland är näst USA det land som har skänkt mest pengar och vapen till Ukraina under kriget. Om det visar sig att den högsta ledningen i Kiev var inblandad i ett attentat mot en gasledning som delägdes av tyska företag – och som stod för en viktig del av landets energiförsörjning – då är det allvarligt.

Oavsett vad man anser om Rysslands anfallskrig mot Ukraina kan sprängningen av Nord Stream – om den utfördes av en stat – ses som ett brott mot folkrätten.

Tysk polis är politiskt oberoende och arbetar vidare med sin utredning. Men för många tyska politiker är den här frågan ytterst känslig.

”En attack i den här skalan skulle vara en tillräcklig anledning att utlösa Natos gemensamma försvarsgaranti. Samtidigt var det ett land vi stöder med stora vapenleveranser och miljarder i kontanter som sprängde vår kritiska infrastruktur”, säger en högt uppsatt tysk tjänsteman med insyn i utredningen.

Läs mer:

Tre ukrainska dykare misstänks för sabotaget av Nord Stream

Share.
Exit mobile version