Med bara dagar kvar till presidentvalet i USA är utgången oviss. Demokraterna fick ett uppsving efter att Kamala Harris ersatt Joe Biden som kandidat. I nuläget har dock republikanernas Donald Trump ett knappt övertag i de avgörande vågmästarstaterna.

Om beslutet låg hos de svenska väljarna vore valresultatet givet. I DN/Ipsos undersökning svarar 78 procent att de helst ser Harris som USA:s president. Endast 9 procent föredrar Trump.

– Det är ett väldigt tydligt besked om vem svenska väljare vill ha som Bidens efterträdare, säger Nicklas Källebring på Ipsos.

Harris är favorit i alla väljargrupper, men det finns skillnader. Män, unga och personer med utländsk bakgrund tenderar att ha starkare sympatier för Trump än andra väljare. Republikanernas kandidat har stöd av omkring var femte väljare bland de som är yngre än 30 eller har utländsk bakgrund.

Bland kvinnor däremot räknas stödet för Trump i enstaka procent. Detsamma gäller väljare över 60 år.

Sverigedemokraterna är det riksdagsparti där det funnits mest uttalade sympatier för Donald Trump. Men även bland SD-väljarna är det en majoritet (51 procent) som föredrar Kamala Harris.

Samtidigt är det i gruppen SD-väljare som det finns flest Trump-anhängare (32 procent).

SD har som parti hittills uppvisat stark sammanhållning, men DN/Ipsos mätning kastar ljus över skiljelinjer under ytan, menar Nicklas Källebring.

– Det tycks finnas ett spänningsfält inom Sverigedemokraternas väljarkår som inte har kommit i dagen ännu. Det två presidentkandidaterna står väldigt långt ifrån varandra ideologiskt. Om hälften tror på den ena och en tredjedel på den andra så säger det något om att SD-väljare kan ha olika bevekelsegrunder.

Denna kluvenhet speglas i ställningstaganden som ledande sverigedemokrater har gjort. SD-toppen Mattias Karlsson förordade Trump inför valet 2020 men har nu bytt uppfattning. Han ser Trumps oklara besked om stödet till Ukraina som ett avgörande problem. Även partiets utrikespolitiska talesperson Aron Emilsson pekar i en DN-intervju på Ukrainafrågan som besvärande för Trump, liksom stormningen av Kapitolium.

Å andra sidan finns riksdagsledamoten Josef Fransson som i Expressen berättar med stor entusiasm om hur han följer Trumpkampanjen på plats i USA. SD har som parti inte valt sida.

En betydande andel Trumpanhängare finns även inom Kristdemokraternas väljarkår, där runt tre av tio hellre ser honom än Harris i Vita huset.

Bland övriga partiers väljare är stödet massivt för Kamala Harris. Inte en enda svarande som röstar på Liberalerna eller Miljöpartiet föredrar Trump, enligt mätningen.

På blocknivå är sympatierna för republikanen närapå noll hos de som röstar på något av oppositionspartierna. Var femte Tidöväljare vill ha Trump men det handlar nästan bara om KD:s och SD:s sympatisörer.

Läs mer:

Sverigedemokraterna markerar avstånd till Trump

Snabbt och smart – det här behöver du veta om USA-valet

Så gjordes undersökningen

● Ipsos har genomfört 1 274 intervjuer med röstberättigade personer under perioden 7-20 oktober. Utifrån ett slumpmässigt urval gjordes 396 intervjuer via sms-länk till en webbenkät och 297 digitala enkäter som skickades ut via mejl eller post. 581 digitala intervjuer gjordes med ett kvoturval från en slumpmässigt rekryterad webbpanel.

● Syftet med kvoturval är att säkerställa representativiteten hos de svarande. Eftersom kvoturval tillämpas kan inte felmarginaler beräknas på traditionellt sätt. Skattningarna avrundas till heltal för att minska fokuset på marginella förändringar.

● Frågan som ställdes var: Vem av huvudkandidaterna ser du helst som ny president i USA?

● För mer information om urval, bortfall och svarsfrekvens, se ipsos.se eller kontakta Ipsos opinionsanalytiker Nicklas Källebring.

Share.
Exit mobile version