En morgon i slutet av augusti är nio svenska och danska bryggerier på plats i regionen Žalec i Slovenien för att skörda perfekt mogna humlekottar. Snabbt packas humlen i säckar, stuvas in i en kylbil och körs sedan raka vägen till Sverige. 17 timmar senare möts de upp i Malmö, för att hämta sina säckar för vidare färd mot respektive bryggeri. Planeringen är minutiös med målet att tillsätta de ljus- och syrekänsliga kottarna så färska som möjligt, vid exakt rätt steg i bryggningen. Hur, när och på vilket sätt är unikt för varje bryggeri.

– Det är viktigt att brygga med humlen så fort som möjligt. Färsk humle är väldigt instabil och börjar brytas ned nästan direkt efter skörd. Kyla fördröjer processen lite, men helst vill man få kottarna i brygden inom 24 timmar, säger Johan Lagercrantz, huvudbryggare på Hyllie Bryggeri.

Johan Lagercrantz arbetade tidigare på ett bryggeri på Nya Zeeland, där det varje år var tradition att brygga på den lokala färska humlen, en tradition han tog med sig till Sverige. Med åren har det blivit ett evenemang som innefattar bryggerier både från Sverige och från Danmark. I år är det fjärde gången Hyllie Bryggeri brygger på färska kottar. Tidigare år har humlen kommit från Tyskland – i år från Slovenien.

– Slovensk humle är lite av en underdog bland humleländer, men det tror jag kan förändras. Vi har skördat en sort som heter styrian kolibri, en korsbefruktning mellan europeisk och amerikansk humle, som ska ge toner av svarta vinbär och fläder. Eftersom det är en ny sort för alla de involverade bryggerierna så är min förhoppning att det blir en bred variation av ölstilar i år, säger Johan Lagercrantz.

Färsk humle kan användas i alla ölstilar, i alla steg, och bidrar med en unik smakkaraktär som enklast kan jämföras med torkade och färska örter. Resultatet blir rikare, grönare och klarare, ofta med en liten oljighet och ett stabilare skum.

Fenomenet kallas ”fresh hop” eller ”wet hop” och är en stark trend i de stora humleproducerande länderna, och blir för varje år också vanligare i Sverige. Primärt används kylfraktad utländsk humle, men de svenska humleodlarna hoppas att trenden också ska ge den svenska humlen ett uppsving.

– Det borde finnas många incitament att välja närodlat i stället, så jag är övertygad om att det kommer.  Det är en så unik grej och sätter verkligen ljuset på råvaran – vilket är något som den svenska humlen behöver, säger Kalle Åkesson, humleodlare på Horröds Humle.

I väntan på det stora genomslaget för färsk svensk humle kan man i år njuta slovensk fresh hop-öl på restauranger i fyra olika städer. De nio bryggerierna släpper resultatet av årets bryggningar synkroniserat, med minifestivaler den 26:e oktober på Tegellådan i Stockholm, Ivans pilsnerbar i Göteborg, Stormgatan i Malmö och Peders – Pisserendens ølkælder i Köpenhamn.

Fakta.Medverkande bryggerier

Hyllie Bryggeri, Malmö.

Benchwarmers Brewing Co, Helsingborg.

Malmö Brewing Co, Malmö.

O/O Brewing, Göteborg.

Brygghus 19, Karlshamn.

Åben Brewery, Köpenhamn.

Brus, Köpenhamn.

Flying Couch Brewing, Köpenhamn.

To Øl CPH, Köpenhamn.

Gamma, Herlev.

Läs mer om dryck

Vill du ha mera tips på mat, dryck och krogar? Eller dela med dig av egna tankar och favoriter? Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och krog!

Share.
Exit mobile version