Budskapet från talespersonen för Hamas väpnade gren, han kallar sig Abu Obeida, är både tydligt och svårtytt. I sociala medier hävdar Abu Obeida att en av de israeler som hålls gisslan i Gaza har skjutits ihjäl. Två andra har i en ”separat incident” skadats svårt. I båda fallen avlossade Hamasvakter skotten.

– Fienderegeringen bär fullt ansvar för massakrerna mot civila i Gaza och reaktionerna på detta, som riskerar livet på sionistiska fångar, säger Abu Obeida.

Han tillägger att en kommitté har tillsatts för att utreda ”detaljerna”, men det står inte helt klart huruvida skottlossningarna var ett misstag eller något som skedde medvetet.

Eller om de har skett över huvud taget. Den israeliska militären, IDF, har inte bekräftat några dödsfall eller skador hos israeliska gisslan och säger att de undersöker saken – men att det lika gärna kan handla om psykologisk krigsföring för att sätta press inför förhandlingar om vapenvila.

På torsdag är det tänkt att förhandlingar ska återupptas i Qatars huvudstad Doha och Bidenregeringen i USA arbetar enträget med att få dit parterna.

Hamas har hittills sagt att de inte kommer att dyka upp. I den israeliska regeringen råder oenighet om huruvida det är rimligt att alls förhandla med Hamas och premiärminister Benjamin Netanyahu är pressad av sina extremistiska stödpartier. Bland annat polisminister Itamar Ben-Gvir har hotat att fälla regeringskoalitionen om en vapenvila förhandlas fram.

I väntan på detta har Ben-Gvir annat för sig som kan lägga krokben för alla utomstående försök att finna ett avtal. På tisdagen begav han sig till al-Aqsa i Jerusalem, det som judar kallar Tempelberget.

Här råder status quo och enbart muslimer får be på den heliga marken, något Israel rent officiellt står bakom. Extremistiska grupperingar av israeler har dock utmanat detta i flera år och under de senaste har aktionerna blivit allt mer frekventa.

Hamas hävdar att detta är orsaken till deras terrorattack den 7 oktober. De kallar den för ”al-Aqsa-floden” och ser angreppet som ett sätt att försvara det heliga området.

Därför vet Ben-Gvir förstås exakt hur känsligt det är att i detta läge ta sig upp på berget i Jerusalems gamla stad. Och uppmana sina fränder att be.

– Vi har gjort signifikanta framsteg i Israels suveränitet här. Vår policy är att tillåta judiska böner, säger Itamar Ben-Gvir, som också påpekade att det är viktigare att ”få ner Hamas på knä” än att åka på ”möten i Doha”.

Dussintals av hans anhängare följde hans exempel, de sjöng och lade sig ner för att be. Israelisk polis brukar vanligtvis avvisa alla som försöker bryta mot status quo, men i videoklipp från Jerusalem syns polisen gå omkring bland demonstranterna utan att ingripa.

Premiärminister Netanyahu säger i ett uttalande att Israel står bakom status quo och att ”varken polisministern eller någon annan” har rätt till några egna policyer.

USA:s president Biden och ledarna för Egypten och Qatar sa i förra veckan att ett ”slutgiltigt” förslag för vapenvila ska presenteras på mötet i Doha. Ledare för Storbritannien, Frankrike, Italien och Tyskland har i början av den här veckan uttalat sitt stöd för försöken att medla vapenvila.

Den amerikanska utrikesministern Antony Blinken väntas återvända till Mellanöstern på tisdagskvällen, med planerade stopp i Qatar, Egypten och Israel, rapporterar Axios.

Share.
Exit mobile version