”Winnie the Pooh. Blood and honey” (2023), ”Mickey Mouse trap” (2024) och ”Peter Pan’s Neverland nightmare” (2025) har alla tre en sak gemensamt: de är skräckfilmer där kända figurer riktade främst till barn har förvandlats till monster och mördare. Eftersom upphovsrätten har gått ut finns det inget som släktingar till upphovspersonerna eller någon annan kan göra åt saken. Hädanefter är det bara moralen som sätter gränserna.
Trenden är tydlig och i början av april var det amerikansk biopremiär för nytillskottet ”Screamboat” om Musse Pigg. Huvudrollen som mordisk mus spelas av David Howard Thornton, känd för sin roll som clownen Art i de extremt blodiga ”Terrifier”-filmerna, vars senaste förlängning beskrevs som ”våldspornografisk fulskräck” av DN:s recensent.
I Sverige är upphovsrätten liksom i USA och Storbritannien förbrukad 70 år efter upphovspersonens död. Sedan 2024 är det till exempel fritt fram att låta Elsa Beskows Tant Brun, Tant Grön och Tant Gredelin dyka upp som barnätande häxor på vita duken.
Fredrik Beskow, barnbarns barn till Elsa och Natanael Beskow, samt företrädare för deras dödsbo, kan oftast acceptera travestier och parodier, men det hela kommer an på syftet.
Han exemplifierar med komikern och psykisk ohälsa-influeraren Henrik Wahlström som för några år sedan bytte ut texter i böcker av Elsa Beskow i vad han kallade ”Beskow-paraden”. I det fallet lät man det vara eftersom avsikten i grunden var välmenande.
– Parodierat och travesterat har man ju alltid gjort, men jag har svårt att acceptera att man gör det med att tjäna pengar som enda syfte, säger Fredrik Beskow.
Med tiden kommer även figurer som Pelle Svanslös och Pippi Långstrump att vara fritt villebråd för skräckfilmsregissörer. Särskilt Astrid Lindgrens verk, som är kända internationellt, riskerar då att användas i moraliskt tvivelaktiga sammanhang.
I Sverige finns dock klassikerskyddet, en paragraf i upphovsrättslagen vars syfte är att skydda konstnärliga verk där upphovsrätten har löpt ut mot offentlig återgivning som ”kränker den andliga odlingens intresse”. Talan väcks då i Patent- och marknadsdomstolen. Exklusiv talerätt, beroende på område, har Svenska Akademien, Musikaliska Akademien och Konstakademien. Paragrafen skrevs in i upphovsrättslagen redan 1960.
Skyddet har dock bara prövats i domstol vid ett enda tillfälle, när Svenska Akademien protesterade mot att högerextrema Nordiska motståndsrörelsen publicerade kända svenska dikter på sin hemsida. Akademien förlorade målet. Förlusten föranledde 2021 en skrivelse från Akademien till Justitiedepartementet, i vilken man föreslog en modernisering av skyddet. Bland annat vill man se att den exklusiva talerätten skulle avskaffas. I stället vill man att möjligheten ges till intresseorganisationer. I dag, fyra år senare, kan departementet fortfarande inte ge besked till DN om huruvida de tänker gå vidare med skrivelsen.
Mats Nordenborg, jurist vid Patent och registreringsverket, påpekar dock att domen från 2021 inte betyder att det nuvarande klassikerskyddet inte fungerar som det är tänkt.
– Skyddet har bara tolkats en gång och Akademien överklagade inte till Patent- och marknadsöverdomstolen. Domen har därför ett relativt svagt prejudikatvärde, säger han.
Liksom många lagar, fortsätter han, fyller skyddet viss funktion bara genom att finnas.
– Ibland avhåller sig folk från att göra saker eftersom de vet att det är förbjudet. Sedan går det att fråga sig om reglerna skapar moralen eller om det är tvärtom.
Att upphovsrätten har löpt ut behöver dock inte betyda att allt är tillåtet, påminner Mats Nordenborg. Till exempel kan rättigheterna till en viss version av en fiktiv figur fortfarande vara skyddade. Ett exempel är Nalle Puh. I det fallet är Disneys tecknade version – Nalle Puh med sin karaktäristiska lilla röda tröja – från 1966 fortfarande skyddad.
Olle Nyman, dotterson till Astrid Lindgren samt chefsjurist vid Astrid Lindgren aktiebolag, skriver i ett mejl till DN att klassikerskyddet inte är en aktuell fråga, eftersom upphovsrätten för Lindgrens verk löper ut först 2072. Han påpekar dock att ”rätten att parodiera och travestera är en självklar och viktig del av yttrandefriheten i ett demokratiskt samhälle”.
För Sagogränd, som förvaltar och äger rättigheterna till Gösta Knutssons verk, ligger frågan betydligt närmare. Rättigheterna till Pelle Svanslös löper ut redan om 18 år.
Sagogränd är ett dotterbolag till No Tail AB som ägs av Parks and Resorts, Mattias Banker, Christer Fogelmarck och sedan i somras också av författaren Camilla Läckberg. Hon har även tagit över stafettpinnen när det gäller att skriva nya böcker om Pelle Svanslös.
Sagogränds vd Christer Fogelmark vill dock inte svara på DN:s frågor om hur de ser på möjligheterna att värna Gösta Knutssons verk i framtiden. ”Dålig tajming”, säger han.
Vad han menar med det lämnar han öppet för tolkning. Kanske har det att göra med att den första boken signerad Camilla Läckberg, ”Pelle Svanslös och svansjakten”, släpps i maj. Att då diskutera en potentiell framtid där ett mordiskt kattdjur smyger runt i Uppsalas gränder och mumsar studenter som vore de strömming får man förmoda kan skada varumärket.
Även i Finland är det 70 år efter upphovspersonens död som rättigheterna slutar gälla. Det innebär att Tove Janssons Mumintrollet år 2071 kommer att vara fritt villebråd.
Men den saken oroar inte Roleff Kråkström, vd på Moomin Characters som innehar upphovsrätten till Tove och brodern Lars Janssons skapelser.
– Jag har förståelse för att det kan finnas efterlevande som kan uppfatta det kränkande om man gör en travesti, men i Finland är vi väldigt pragmatiska. När upphovsrätten löpt ut så har den löpt ut, man anser inte att någon kan ta illa vid sig efter så lång tid, säger han.
Att skräckfilmsregissörer kapitaliserar på älskade figurer som Peter Pan och Nalle Puh finner han självklart eftersom det finns en chockverkan i att byta ut honung mot blod.
– Vi lever ju i ett samhälle där man bestämt sig för vad som är mentalt hälsosamt för barn. Att familjens snälla labrador plötsligt äter upp barnen anses inte vara det.
Läs mer:
Nu blir tidiga Musse Pigg fri att använda – blodigt spel planeras
Musse Pigg blir mördare i ny film
Svenska Akademien förlorar i rätten mot NMR och Nordfront