Under Donald Trumps förra mandatperiod väckte hans relation med den nordkoreanska diktatorn Kim Jong-Un uppmärksamhet världen över. Först hotade han Kim Jong-Uns Nordkorea, senare visade de upp en hjärtlig fasad som åtminstone liknande vänskap. Ingen annan amerikansk president har hanterat relationen med diktaturen på ett liknande sätt, skriver CNN.
Mats Engman, chef för Koreacentret på tankesmedjan ISDP, lägger ingen större vikt på de vänskapliga bilder som spreds över världen.
– Det är skådespelare som vi har att göra med. Hur de ser ut på foton är ett medvetet val om vilka signaler man vill sända, säger han.
Sedan bilderna togs har en hel del hänt inom världspolitiken. De senaste fyra åren har Nordkoreas konflikt med Sydkorea blivit spändare, samtidigt som de inlett samarbeten med Ryssland och lovat att utöka landets kärnvapenprogram.
Men Trump påstår att vänskapen är intakt. Under sin valkampanj sa han att diktatorn ”saknar” honom, enligt CNN. Likt sina uttalanden om Ukraina har han även antytt att Nordkorea inte skulle agera lika aggressivt om han hade blivit omvald 2020, skriver nyhetskanalen.
Tror du att Kim Jong-Un saknar Donald Trump?
– Det får stå för herr Trump, det är tveksamt att Kim Jong Un skulle ha sagt det, säger Mats Engman.
Nordkoreas ledare sa inför valet att han inte brydde sig om vem som skulle bli USA:s president nästa mandatperiod.
Vänskap eller inte så står det klart att länderna fick till två toppmöten i Singapore och Hanoi under Trumps mandatperiod. Till sist rann det hela mer eller mindre ut i sanden. Högt på USA:s agenda var avvecklandet av Nordkoreas kärnvapen. Kim Jong-Un ska främst ha efterfrågat lättnader av sanktioner.
Mats Engman säger att anledning till att mötena blev av berodde på Nordkoreas rädsla för Trumps impulsiva utrikespolitik. Den blivande presidentens oförutsägbarhet består och kan oroa Nordkorea även framöver. Men med nya samarbeten har de inte samma behov av att förhandla med USA, enligt Mats Engman.
– Det ändrar styrkeförhållanden radikalt, säger han.
Att få till nya samtal om avvecklandet av kärnvapen tror han blir svårt.
– Man måste ha ett konkret erbjudande till Nordkorea för att de ska vilja sätta sig ner och priset på det har gått upp. Det implicita stödet från Ryssland gör att de inte har bråttom.
USA är allierad med Sydkorea och har amerikanska trupper på Koreahalvön. Men Mats Engman tror att de ökade spänningarna på Nord- och Sydkorea inte kommer vara den blivande presidentens främsta prioritet. Särskilt inte med tanke på Nordkoreas allt starkare band med Ryssland.
Uppgifterna om nordkoreanska soldater som deltar i Rysslands krig mot Ukraina är inte heller den republikanske politikerns största huvudbry, enligt Mats Engman.
– Jag tror faktiskt att Europa eller Sydkorea måste gå före och inte vänta på att USA ska agera. Det är nog ett större problem för Europa och Sydkorea.
Han tror att Sydkoreas ledning kan vara lite nervös – eller åtminstone fundersam – över vad som ska hända när Trump återvänder till makten. Under hans förra presidentskap försökte han öka Sydkoreas nota för de amerikanska soldaterna i landet med 500 procent, säger Mats Engman. Vad som väntar den här gången är än så länge svårt att sia om, enligt honom – precis som det är för resten av världen.
– En ny ledare som tidigare visat att han är redo att göra tydliga svängar från tidigare politik skapar osäkerhet. Man vet inte vad som kommer hända, så man är lite på tårna. Det är en fråga som de flesta huvudstäder ställer nu – vad betyder det här för oss?
Läs mer:
EU i Seoul efter beskedet om nordkoreanska trupper i Ryssland
Nordkorea provocerar inför USA-valet – avfyrar långdistansrobot
Vad tjänar Kim Jong-un på att hjälpa Putin?
Sprängda vägar och hjälp till Ryssland – vad är det som händer i Nordkorea?
Skräpballong landade i sydkoreanske presidentens trädgård