Polismannen, som frekvent medverkat i medier, döms till 90 dagsböter på totalt 54 000 kronor. Det efter ett uppmärksammat ärende där han varit åtalad för grovt tjänstefel, brott mot tystnadsplikten och olovligt förfogande.
– Jag tycker inte att jag har begått något brott över huvud taget. Jag har inte något att skämmas för, har polismannen tidigare sagt till DN.
Åtalet mot polismannen väcktes i somras, efter att han under samarbete med en källa inte rapporterat in ett grovt narkotikabrott som han fått kännedom om. Nu döms han för tjänstefel och olovligt förfogande, men frias för brott mot tystnadsplikten.
Hade mannen fällts för grovt tjänstefel eller brott mot tystnadsplikten skulle han ha fått sparken. Det framkommer i ett yttrande från Polismyndighetens ansvarsnämnd till tingsrätten.
Fallet nystades upp i januari efter att polisen stoppat en kvinna som haft narkotika på sig, vilket ledde dem till ett garage där det fanns stora mängder narkotika. Garaget tillhörde en man som påstod att han var en hemlig informatör åt polismannen.
Som DN tidigare rapporterat har polismannen och informatören i förhör berättat att informatören ville bryta med sitt kriminella liv genom att hjälpa polismannen att sätta dit ”topparna”. Men samarbetet ska ha havererat. Polismannen har hävdat att han inte vetat om hur insyltad i kriminaliteten som källan varit, förrän tillslaget mot garaget gjordes.
Poliser kan använda sig av informatörer som lämnar uppgifter om andras brottslighet. Men om informatören själv misstänks begå brott måste det rapporteras. Västmanlands tingsrätt skriver i domen att polismannen bör ha känt till konturerna av den brottslighet som källan begick och att han då borde rapporterat in denna.
Åklagaren menade i åtalet att polismannens brott var grovt eftersom det funnits uppsåt, men tingsrätten menar att uppsåt saknas. Underlåtandet att rapportera in brottet ska i stället berott på oaktsamhet. Polismannen döms därför för tjänstefel i stället för grovt tjänstefel.
Det olovliga förfogandet handlar om en av Polismyndighetens kasserade skyddsvästar som polismannen gett till källan. Skyddsvästen hittades hemma hos källan vid en husrannsakan.
Brott mot tystnadsplikt gällde när polismannen i ett telefonsamtal med en anhörig lämnade uppgifter som omfattas av sekretess efter det att han misstänkts för brott i tjänsten. Tingsrätten menar dock att polismannen inte haft avsikt att röja sekretessbelagda uppgifter under samtalet utan bara att få stöd, och han frias därför.
Även en civilanställd kollega till polismannen var åtalad, men han frias helt från misstankar om tjänstefel. Även källan var åtalad, och han döms till tre års fängelse för grovt narkotikabrott. Kvinnan som stoppades i en bil döms till två års fängelse för grovt narkotikabrott.
Polismannen har avböjt att kommentera domen.
– Jag ska gå igenom domen med min advokat under dagen. Jag vill inte uttala mig innan jag pratat med honom, skriver han i ett sms.
Läs mer:
Känd polis och hemlig källa inför rätta – påstår sig blivit lurade
Lyssna på DN:s podd Spotlight om fallet med den kända polismannen: