Fruktsamheten har sjunkit i Sverige sedan 2010 och huvudstadsregionen är inget undantag. I fjol genomfördes 25 781 förlossningar i Region Stockholm, 432 färre än prognosen, en minskning från ”historiskt låga nivåer” enligt ett tjänsteutlåtande.

Även i år ser antalet förlossningar ut att bli färre än vad vården planerat för. Nya uppskattningar visar nu en fortsatt nedgång under de kommande tre åren, innan det åter vänder uppåt. Om prognosen stämmer innebär det en minskning med nästan 700 födslar mellan 2023 och 2027.

Läs mer: Fakta i frågan: Varför föds så få barn?

Nu har det S-ledda styret beslutat att minska kapaciteten med 900 förlossningar nästa år. Störst minskning i kapacitet får Södersjukhuset, som 2025 ska kunna genomföra 5 700 förlossningar, vilket är 1 000 färre än kapaciteten i år. Även på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge sänks kapaciteten kraftigt.

Barnmorskor på förlossningsavdelningarna i Stockholm och i andra delar av landet har länge talat om brister i arbetsmiljön, ofta kopplat till överbelastning. Även i år, när antalet förlossningar varit färre, larmade facket om en sommar då personalen gick på knäna och patientsäkerheten hotades.

Hälso- och sjukvårdsregionrådet Talla Alkurdi (S) säger att kapacitetsminskningen inte innebär att antalet barnmorskor ska minska på förlossningsavdelningarna. I stället vill hon att vården ska få möjlighet att i högre utsträckning implementera det förändringsprogram som togs fram i samband med förlossningskrisen i Stockholm under hösten 2021, som bland annat innehåller reformen om en barnmorska per födande.

– Vi behöver se till så att vi kan utveckla förlossningsvården och inte bara hantera kriser. Vi ger personalen inom förlossningsvården tid till att förbättra arbetsmiljön, säger hon.

Upplägget i Region Stockholm är utformat så att sjukhusen får betalt för antalet genomförda förlossningar och en minskning i antalet födande kommer innebära lägre inkomster. Det vill styret i regionen väga upp med statsbidrag på 80 miljoner kronor, fördelat på de sju förlossningsklinikerna. Regionen har fått pengar från regeringen för arbetet kvinnohälsa och förlossningsvård varje år sedan 2016.

Finns det en risk att det ansträngda läget i förlossningsvården återkommer när födslarna ökar igen?

– Det beror på vad man gör kommande år, i planeringen av förlossningsvården och hur man utvecklar den. Läget är ansträngt trots att det är färre som föds i dag, man behöver vara ärlig med det. Därför är det så viktigt att vi kan göra den här resurstilldelningen.

Samtidigt som antalet födande minskar och därmed den totala förlossningskapaciteten i Region Stockholm, ska den nya kliniken på S:t Görans sjukhus öka antalet födslar och kunna genomföra 4 000 förlossningar nästa år, 25 procent mer än i år.

Kan fördelningen av personalen mellan förlossningsklinikerna bli skev när kapaciteten förändras?

– Det kommer behövas mer personal på S:t Görans sjukhus nu när de ska ta ha fler förlossningar. Annars innebär förslaget om mer pengar att det inte ska bli personalneddragningar, tvärtom ska personalen vara kvar, säger Talla Alkurdi.

Fakta.Kapacitet på regionens förlossningskliniker

Kapaciteten på förlossningsklinikerna i Region Stockholm ska minska med totalt 900 födslar nästa år, enligt det S-ledda styret.

Så här fördelas platserna på respektive sjukhus 2025 (årets kapacitet inom parantes):

Danderyds sjukhus: 4 800 (5 000)

BB Stockholm: 3 800 (3 800)

Karolinska Solna: 3 700 (3 700)

Karolinska Huddinge: 3 400 (4 000)

Södersjukhuset: 5 700 (6 700)

Södertälje sjukhus: 2 400 (2 500)

S:t Göran sjukhus: 4 000 (3 000)

Share.
Exit mobile version