Men Tomas Flodén, chef för kapitalförvaltningen på AMF och Johan Florén, hållbarhets- och kommunikationschef på Sjunde AP-fonden understryker ändå vikten av att fortsätta markera mot Elon Musk. De båda ser hur förhållandet till hållbarhetsfrågor, där fackliga rättigheter ingår, har polariserats i USA de senaste åren.

– Det har blivit en politisk fråga snarare än en affärsfråga vilket är olyckligt. Man gräver ner sig i olika skyttegravar i stället för att fundera på hur man skapar värde i ett bolag, konstaterar Tomas Flodén.

– Det är tydligt att det har blivit en polarisering när det gäller hållbarhetsfrågor, där arbetsrätt och diskriminering är en del. Det har uppstått en obegriplig högerfalang som försöker försämra aktieägares möjligheter att styra sina bolag. Det drivs av en slags anti-ESG-våg eller ESG-backlash, säger Johan Florén.

ESG är den engelska förkortningen för Environmental and social governance (Miljö- och hållbarhetsstyrning).

En majoritet röstade ner förslaget till rätten för fackllig organisering på torsdagens stämma. Här fanns också en öppning för det krav på kollektivavtal som IF Metall driver och som ligger bakom den rekordlånga strejken på Tesla i Sverige. Nu finns dock en möjlighet för ägare att kräva skadestånd av en styrelse som inte följer riktlinjerna.

Johan Florén säger:

– Det är fullt möjligt. Vi har gjort det i ett antal fall. Däremot måste man göra en bedömning av förutsättningarna. Man sätter inte i gång en rättsprocess som en symbolhandling utan det är ett grannlaga uppdrag, säger han och fortsätter:

– Det har kommit upp vid olika tillfällen när vi har pratat med advokater och de säger ”ställ er i kö”. Det är hur många som helst som vill driva rättsprocesser mot Tesla men företaget är väldigt resursstarkt och erfaret. Så det är ingenting man gör lättvindigt.

Tomas Flodén på AMF säger att de framför allt inte är ute efter ett skadestånd.

– Vi har som aktieägare rätt att få insyn i bolaget och hur de hanterar vissa frågor och vilka policys de har. Om vi ser att agerandet inneburit förluster för ägarna så finns det en möjlighet att utkräva ett skadestånd, säger han och fortsätter:

– Men vi vill sätta fokus på att det är viktigt att ha en bra relation med arbetstagarna. Att få organisera sig är viktigt och att företaget går in kollektiva förhandlingar med goda intentioner. Bolaget slipper problem. De slipper strejker, de slipper skadestånd och så vidare.

Teslas styrelse menar att de har bra ESG-policy och att det inte finns någon anledning att titta särskilt på det. Därför föreslog den också stämman att rösta ner förslaget.

– Det är en sak att ha policys och en annan att se till att de efterlevs. Därför begär vi insyn, säger Tomas Flodén och fortsätter:

– Vårt mål är att de ska driva Tesla på ett bra sätt och efterleva sin egen policy och de internationella konventioner som finns kring organisationsrätten.

Samtidigt konstaterar Tomas Flodén att Tesla har blivit mindre intressant i AMF:s ägarportfölj de senaste åren.

– Bryter man mot internationella konventioner så kommer vi att dra oss ur. Och det gäller inte bara vi, utan det gäller alla internationella investerare i Norden och Europa har som krav att man följer internationella konventioner, säger han.

Han konstaterar också att det finns mycket frågetecken kring bolagsstyrningen. Både ersättningsnivån till Elon Musk men också hur vd:n förhåller sig till bolaget ”som sin privata egendom”.

– Det är inte hans bolag, det är aktieägarnas, säger han och konstaterar att Tesla inte har samma roll på elbilsmarknaden som tidigare:

– Teslas innovativa försprång har minskat.

Läs mer: Olof har strejkat i sju månader

Share.
Exit mobile version