Nyheten i president Joe Bidens möte med CNN-ankaret Erin Burnett kretsade kring Gazakriget, där Biden gjorde klart att han är beredd att stoppa vapenleveranser till Israel. För lite och för sent, enligt vänstern. Ett löftessvek, enligt högern.

Det är omöjligt för Joe Biden att tillfredsställa alla kritiker. Han får lita på sin egen inre politiska kompass – och det gör han nog gärna.

Som USA-korrespondent ägnar man åtskilliga arbetspass åt att analysera den före detta presidenten och nuvarande presidentkandidaten Donald Trumps psyke. Har hans relation till Tyskland färgats av att hans farfar deporterades från Bayern? Hur påverkas han när han förminskas i rättssalen under utfrågningen av porraktrisen Stormy Daniels?

Intervjun på CNN blir en påminnelse om att Joe Bidens karaktärsdrag också påverkar presidentvalet 2024 – och att hotet kan vara något annat än rivalen Trump.

Presidenten ger så få intervjuer till enskilda journalister, så mötet med Burnett blir ett sällsynt tillfälle att studera honom under press. Han är lite oprecis i en del formuleringar. Men han svarar på frågorna som erfarna politiker brukar, så mycket som han vill.

Hon pressar honom om ekonomin. Det är många väljares viktigaste fråga och många ger Biden lågt betyg. I en ganska typisk mätning från Gallup uppger 46 procent av de tillfrågade att de har förtroende för rivalen Trumps sätt att sköta ekonomin, medan bara 38 procent har samma förtroende för Biden.

Hur ska Vita huset vända på det?

– Vi har redan vänt det, lyder svaret från Biden.

Han ger sig in i en utläggning om hur de flesta amerikaner är positiva om sin privatekonomi, trots att de ser dystert på tillståndet i nationen. Han konstaterar att arbetsmarknaden är ljus. Mätningarna har haft fel hela tiden, påstår han.

De som trodde att ekonomin i USA gick mot en kollaps tog miste.

– Vi har den starkaste ekonomin i världen, säger Biden.

Hans rigiditet tar sig numera fysiska uttryck, i allt stelare rörelser och miner. Den har präglat hans uttalanden om ekonomin under åren i Vita huset.

Sommaren 2021 påstod han att prisökningarna var tillfälliga. Sedan tog inflationen fart på allvar. Den är inte fullt så brutal i dag. Men det har blivit dyrare att bo och leva i USA. Barnfattigdomen var nere på en historiskt låg nivå under pandemin – men steg när de särskilda barnbidragen försvann. Att köpa hus är dyrt och svårt för många amerikaner.

Det var inte Bidens fel, men det blir Bidens bekymmer.

Politiska journalister som följt presidenten under många år kan vittna om en politiker som alltid har upplevt att han är underskattad. New York Times-reportern Katie Rogers, som fördjupat sig i dynamiken mellan makarna Biden i en ny bok, tror att den känslan spelade stor roll för beslutet att kandidera för omval 2024.


Även en 81-åring kan ha svårt att acceptera att otack är världens lön

Även en 81-åring kan ha svårt att acceptera att otack är världens lön. Men i debatten om ekonomin är Biden så sugen på revansch att han riskerar att lägga krokben för sig själv. Han har byggt sin politiska karriär på empati, men framstår som okänslig för vanliga människors utmaningar.

Obamas tidigare chefsstrateg David Axelrod har profilerat sig som en av presidentens skarpaste interna kritiker, och detta är hans poäng efter intervjun på CNN:

Om Biden förlorar presidentvalet i höst så är det kanske inte Donald Trump som besegrar honom – utan hans egen stolthet.

Läs mer:

Jill Biden kan vara sin makes tuffaste vapen

Share.
Exit mobile version