Budskapet från Donald Trump på tisdagens presskonferens på klubben Mar-a-Lago i Florida var oerhört.

Mannen som ska kliva tillbaka in i Vita huset i nästnästa vecka utesluter inte att sätta in militär för att ta kontrollen över Grönland och Panamakanalen. Han skruvar upp retoriken om att göra grannlandet Kanada till den 51:a delstaten i USA. Och han säger att han ska döpa om Mexikanska golfen till Amerikanska golfen.

I stället för att sätta hårt mot hårt mot USA:s fiender, väljer den tillträdande presidenten att hota nära allierade och grannar. En del av de väljare som röstade på Republikanerna för att slippa höga matpriser och fler migranter vid gränsen mot Mexiko blev kanske lite överrumplade. Det gick snabbt från isolationism till imperialism.

Men Trump har i alla fall visat att han är planetens oinskränkte härskare när det gäller att skapa uppmärksamhet. Amerikanska medier fylls nu av teorier om bakgrunden till utspelen.

Tabloiden New York Post, som får sägas stå Trumps Maga-rörelse nära, ägnade onsdagens förstasida åt ”Donroe”-doktrinen. Uttrycket syftar på den över 200 år gamla Monroe-doktrinen med sina idéer om att dela upp jordklotet i intressesfärer. Tanken var att USA skulle hålla sig borta från konflikterna på den europeiska kontinenten och samtidigt slippa europeisk inblandning i Nord- och Sydamerika.

Enligt tidningens källor ville Trump sända en tydlig signal till huvudfienden Kina om att USA står starkt.

Republikanerna i representanthusets utrikesutskott stämde in i hyllningen med inlägg på plattformen X om hur USA ”byggdes av krigare och upptäcktsresande”.

Oppositionen var inte lika road.

”Bananas”, vansinnigt, sade den demokratiske kongressledamoten Jim Himes till CNN.

”På vilket sätt hade presidentvalet i november någonting att göra med att invadera Grönland?”, undrade Demokraternas minoritetsledare Hakeem Jeffries på en pressträff.

”Det kommer så klart inte att hända”, hävdade den avgående utrikesministern Antony Blinken.

Kanske har Trump en genomtänkt plan. CNN:s politiska analytiker Stephen Collinson hör till dem som tolkar utspelen som ett led i Trumps ”America First”-ideologi – och principen att USA ska använda sin styrka för att ensidigt gynna sina nationella intressen. Collinson pekar på att den blivande utrikesministern Marco Rubio har haft liknande tankegångar om intressesfärer.

Kanske är det snarare den så kallade ”galningdoktrinen” som ligger bakom utspelen. Det är en skola eller dogm som går ut på att Trump sätter press på USA:s fiender genom att framstå som oberäknelig (fast under sin första presidentperiod hade han större framgångar med strategin gentemot USA:s allierade, enligt en ny genomgång i tidskriften Foreign Affairs).

Kanske var Trump helt enkelt sur. Det är en av New York Times-reportern och Trumpkännaren Maggie Habermans teorier. I ett framträdande på CNN sent i tisdags kväll konstaterade hon att planerna på att erövra Grönland har funnits i Trumpkretsen i många år. Men hotet om militära insatser är nytt.  ”Det är inte klart om det verkligen är något som han funderar över eller om det är något som han sa för att han – mycket tydligt – var på ganska dåligt humör under den här presskonferensen”, sade Haberman.

Inget har skapat så mycket spekulationer inför maktskiftet som Trumps relation till rådgivaren Elon Musk. Möjligen ligger techmiljardären bakom den nya Grönlandsstrategin.

Men detta är också värt att notera: I tisdags morse pratade hela världen om Musk och hans påtryckningar på olika europeiska länder. På tisdagskvällen handlade allting om Trump igen.

Den tillträdande presidenten må ha skakat om hela den liberala världsordningen, men han skapade reda i sitt eget universum.

Läs mer:

Kampanj för självständighet växer lavinartat på Grönland

Utrikesministerns vädjan efter Trumps utspel: ”Få ner pulsen lite”

Trump: Kan inte utesluta militära åtgärder mot Danmark

Share.
Exit mobile version