I senatens finansutskott i torsdags berättade Scott Bessent om hur han som 17-åring ville söka sig till den amerikanska örlogsflottan. Hans sexuella läggning blev ett hinder. Han funderade på utrikesförvaltningen men fick höra att han inte var välkommen.

I stället gick han in i finansvärlden och blev amerikansk hedgefond-miljardär. Han har bland annat samarbetet med finansmannen och filantropen George Soros, som blivit en måltavla för högern i USA.

Om senaten ger grönt ljus kommer Scott Bessent att tjänstgöra som finansminister i Donald Trumps regering. Han blir den högst uppsatta öppet homosexuella ämbetsmannen någonsin i USA.

– Jag sitter här med kunskapen att president Trump valde mig för att han tror att jag är den bästa kandidaten, sade Bessent i utfrågningen i senaten under torsdagen.

På åhörarplats stöttades han av maken John och familjens två barn.

Mitt i den trasiga, splittrade, eländiga sörja som är amerikansk politik, kan stunder av värme och värdighet plötsligt uppstå. Sådana ögonblick hamnar lätt i skymundan, när medierna summerar veckans förhör med kandidaterna i Trumpadministrationen.

Utfrågningarna inleddes hetsigt och högljutt med försvarsministerkandidaten Pete Hegseth – en nominering som skapat en avgrund mellan partierna i Washington. Det är mycket möjligt att Hegseth klarar omröstningen i senaten, men knappast med bred marginal. Under förhöret i senaten konstaterade flera av Demokraternas ledamöter att de har godkänt Trumps tidigare nomineringar till försvarsdepartementet. Men gränsen går vid en kandidat som saknar grundläggande kvalifikationer för att leda den amerikanska krigsmaskinen och dessutom har slagit fast att kvinnor inte borde delta i strid. Motståndarna lugnas inte av att Hegseth har backat från sina mest kontroversiella uttalanden. Kanske kommer han att svänga igen, konstaterade senatorn Elizabeth Warren i en ordväxling.

I finansutskottets utfrågning av Scott Bessent var Warren mer intresserad av att veta om Trump och hans blivande finansminister kommer att avskaffa skuldtaket, eftersom hon stöttar den idén. Bernie Sanders, vänstermannen från Vermont, plockade upp ett annat av Trumps vallöften och undrade om även Bessent var beredd att sätta ett tak för kreditkortsföretagens räntor.

Svaren blev kanske inte så tydliga. Men, om inte annat, öppningar till samarbete över partigränserna i ett polariserat Washington.

Alla samtal om den ekonomiska politiken kommer inte att vara lika försonliga. Demokraterna är djupt kritiska till Trumps skattesänkningar. Just Sanders pekade på de stora klyftorna mellan fattiga och rika och citerade den avgående presidenten Joe Bidens varningar för att USA är på väg att bli en oligarki med några få orimligt mäktiga och förmögna ledare.

Men tonläget under förhöret i finansutskottet var ändå ganska försonligt. Och det var inte det enda respektfulla tillfället under den senaste veckans utfrågningar.

Den blivande utrikesministern Marco Rubio hälsades med värme av de forna kollegerna i senatens utrikesutskott. Det var kanske symtomatiskt att några av de tuffaste frågorna kom från kritiker i Republikanerna. Den säkerhetspolitiska höken Rubio är överens med Demokraterna om att Nato är en mycket viktig allians och har själv tagit initiativ för att göra det svårare för USA att lämna samarbetet. ”Väl kvalificerad”, löd ett omdöme från en av Demokraterna.

Jag vet inte om det är bra eller dåligt för Donald Trump, kanske både och, för den konstruktiva tonen gör det svårare att utmåla Washington som ett enda träsk.

Läs mer:

Michael Winiarski: Biden skickade USA tillbaka till ruta ett

HD godkänner förbud mot Tiktok i USA

Share.
Exit mobile version