Man får säga att Assadregimens hastiga kollaps mottogs med viss munterhet bland Trumpkritikerna till höger om mitten i amerikansk politik. Adam Kinzinger, före detta kongressledamot för Republikanerna, undrade om Trumps spionchef Tulsi Gabbard kan erbjuda den syriske diktatorn en fristad.

”De är jättegoda vänner”, konstaterade han på plattformen X.

Rick Wilson, som är en av grundarna till kampanjorganisationen The Lincoln Project, uppmanade följarna att respektera Tulsi Gabbards privatliv ”i denna känsliga tid”.

Gabbard, som nominerats till posten som ny nationell underrättelsechef, har tillbringat den senaste veckan i Washington för att försöka beveka kritikerna i kongressen. Det har gått sådär, enligt politiksajten The Hill. Källorna uppger att Gabbard är ”lite ytlig” och ”dåligt förberedd”.

Hennes möte med Bashar al-Assad år 2017 är, för att uttrycka det milt, inte till hennes fördel.

Vid tiden för besöket i Syrien var Tulsi Gabbard kongresspolitiker för Demokraterna och ledamot av representanthusets viktiga utrikesutskott. En veteran från Irak som hade profilerat sig som stark motståndare till USA:s inblandning i militära konflikter världen över.

– Jag tycker att vi ska vara redo att möta alla om det finns en chans att det kan bidra till ett slut på det här kriget, som åsamkat det syriska folket så mycket lidande, sade hon till nyhetsbyrån AP.

Kritikerna tyckte att hon snarare gav legitimitet åt en brutal ledare som anklagats för krigsbrott mot sina egna medborgare.

Efter mötet valde Gabbard att ifrågasätta vem som låg bakom attackerna med kemiska vapen i Syrien – trots att såväl den dåvarande amerikanske presidenten Donald Trump som utrikesministern Rex Tillerson lade ansvaret på Bashar al-Assad. I en intervju med CNN våren 2017 använde hon problemen med underrättelserapporterna inför Irakkriget som argument. ”Så, ja, jag är skeptisk”, sade hon.


Det var inte enda gången som Tulsi Gabbard sökte alternativa fakta om al-Assadregimens krigföring.

Det var inte enda gången som Tulsi Gabbard sökte alternativa fakta om Assadregimens krigföring. Under de senaste dagarna har medier i USA påmint om hur hon deltog i en kongressdelegation till gränsen mellan Turkiet och Syrien år 2015, och hur hon mötte två kvinnor som fått svåra brännskador vid bombningarna av ett flygläger. Även då ifrågasatte hon – till värdarnas förtvivlan – om attackerna kom från Assadregimen och dess ryska allierade.

Tulsi Gabbard har länge anklagats för att stå Putin nära. En rysk tv–kanal har spätt på misstankarna genom att beskriva henne som ”vår flickvän”. DN har tidigare berättat om hur hennes utnämning kan skada USA:s utbyte av hemlig information med Europa. Tidigare i december valde närmare 100 tidigare diplomater och experter på nationell säkerhet och underrättelseverksamhet att uppmana ledarna för senaten att hålla utfrågningen om Gabbard bakom stängda dörrar.


Hon tävlar med den skandalomsusade försvarsministerkandidaten Pete Hegseth om den inte särskilt smickrande positionen som Trumps mest omstridda nominering.

Hon tävlar med den skandalomsusade försvarsministerkandidaten Pete Hegseth om den inte särskilt smickrande positionen som Trumps mest omstridda nominering.

Det är mycket möjligt att båda övervinner kritikerna. I fredagens pressutskick från Trumplägret heter det att Tulsi Gabbard har haft en framgångsrik vecka i kongressen och att hon har stärkt sitt stöd i senaten.

Men påminnelsen om al-Assad är pinsam för både kandidaten och hennes blivande chef.

Det kan sluta med att Donald Trump får en spionchef som haft dokumenterade problem att värdera information.

Share.
Exit mobile version