Regeringen har höjt kraven för att få arbetstillstånd. Numera krävs det en lön på 28 480 kronor i månaden före skatt för att få arbeta i Sverige om man kommer från ett land utanför EU eller det europeiska ekonomiska samarbetet, EES.

Kateryna Hodun kom till Sverige från Ukraina hösten 2020 och fick jobb på städbolaget Mm Easy, som Tidningen Näringslivet tidigare har berättat om.

– Vi såg snabbt hennes engagemang och kände att det här var en person som vi ville satsa på och ha kvar i företaget, säger hennes chef Monika Rzodkiewicz till DN.

Kateryna Hodun jobbade deltid med en lön på 15 400 kronor i månaden. Hon erbjöds i vintras en heltidstjänst och efter ett par vidareutbildningar inom företaget fick hon en ny högre lön. En lön som klarade av regeringens nya hårdare krav.

Men när Kateryna Hodun skulle förnya sitt arbetstillstånd fick hon avslag av Migrationsverket. Förutom att Migrationsverket felaktigt menade att Kateryna Hodun hade jobbat för mycket mertid, ansåg de att hennes löneförhöjning var för hög och översteg den genomsnittliga löneökningstakten på svensk arbetsmarknad som ligger på 3,3 procent.

Kateryna Hodun överklagade till Migrationsdomstolen och där slogs det fast att hennes löneförhöjning inte var en anledning att neka henne ett arbetstillstånd. Ärendet skickades tillbaka till Migrationsverket och när DN pratar med Kateryna Hodun har hon precis fått beskedet att beslutet har ändrats och att hon beviljas nytt arbetstillstånd.

– Jag är lättad, säger hon och lägger till att hon varit orolig över att inte veta om hon skulle få stanna i Sverige eller inte.

– Det är svårt att förstå att jag som skattebetalare ska misstänkliggöras och skickas hem.

Hannes Sjöberg, näringspolitisk expert på arbetsgivarorganisationen Almega, är kritisk till en formulering från Migrationsdomstolen. De skriver att de ”anser att en orimlig löneökning kan utgöra skäl att neka arbetstillstånd”.

– Så länge ett företag höjer lönen och följer kollektivavtalet så tycker inte vi att Migrationsverket ska ställa sig i vägen för det, säger Hannes Sjöberg.

Kateryna Hoduns fall är inte unikt. Två andra anställda på Mm Easy har fått avslag på sin ansökan om arbetstillstånd delvis av samma anledning, och P4 Kronoberg har rapporterat om en kvinna som arbetar inom sjukvården i Region Kronoberg och blev ifrågasatt av Migrationsverket på grund av hennes nya högre lön.

Marina Drozdova, Kateryna Hoduns juridiska ombud, säger att hon har fler klienter som fått avslag på grund av en för hög löneförhöjning, men hon har också klienter som har beviljats arbetstillstånd trots att de fått en högre löneförhöjning än den genomsnittliga.

– Det är väldigt olika beslut beroende på vilken enhet som handlägger ansökan. Det finns ingen enhetlig bedömning hos Migrationsverket, säger hon.

Migrationsverkets presskommunikatör Henrik Lindholm säger att möjligheten att få ett arbetstillstånd inte ska bero på vilken handläggare på Migrationsverket man har.

– Vi jobbar ju alltid för att det ska vara en sådan enhetlig bedömning som möjligt, sedan jobbar vi med enskilda ärenden och gör en bedömning från fall till fall, säger han.

Att Migrationsverket kan neka uppehållstillstånd på grund av att en löneförhöjning anses vara för hög beror på att de vill motverka fusk och oseriösa anställningar.

– Ser vi att man exempelvis höjer lönenivån kan det vara en indikation på att man försöker kringgå ett regelverk för att endast få uppehållstillstånd. Och då kommer vi be den aktuella personen att svara på frågor kring det, säger han.

Om en person enbart får höjd lön för att klara av det nya tuffare försörjningskravet, som har höjts från 13 000 till 28 480 kronor per månad, kan det vara skäl för att inte få arbetstillstånd.

– Bedömer vi att arbetsgivaren enbart har höjt lönen för att ge ett arbetstillstånd kan vi neka ett arbetstillstånd, säger Henrik Lindholm.

Fakta.Försörjningskravet

Om du kommer till Sverige från ett land utanför EU eller EES för att arbeta behöver du ett arbetstillstånd. Den 30 november 2022 skärptes kraven på att få ett sådant, efter ett förslag från regeringen och Sverigedemokraterna.

Tidigare behövde man ha en lön på 13 000 kronor i månaden, men det höjdes till en lön som är 80 procent av medianlönen i Sverige.

Den 18 juni i år låg medianlönen på 35 600 kronor. För ett arbetstillstånd krävs det alltså en lön på 28 480 kronor i månaden före skatt.

Personer som söker uppehållstillstånd eller uppfyller krav för uppehållstillstånd påverkas inte av höjningen. Inte heller professionella tränare och idrottare, au pairer eller praktikanter inom forskning eller internationellt utbyte påverkas av de nya reglerna.

Källa: Migrationsverket

Share.
Exit mobile version