Det var en gång en indisk kung vid namn Shirham. I hans regering satt en minister som var mycket duktig på att räkna. Denne minister hade även, till kung Shirhams stora förtjusning, uppfunnit spelet schack.

Kung Shirham älskade schack. Han älskade schack så mycket att han ville belöna sin minister.

”Du kan få alla rikedomar som du kan bära” sa kungen.

”Du kan få upp till en fjärdedel av mitt rike!”

Men ministern skakade på huvudet.

”Nej, tack” sa ministern. ”Däremot skulle jag vilja ha vete”

”Vete?” undrade kungen. ”Hur mycket vete vill du ha?”

”Tja” sa ministern. ”Jag skulle vilja ha ett vetekorn för schackbrädets första ruta, två vetekorn för schackbrädets andra ruta, fyra vetekorn för schackbrädets tredje ruta och så vidare. … Jag vill att du dubblerar antalet vetekorn för varje ruta tills brädet är slut”.

Kung Shirham tyckte att ministern var föredömligt ödmjuk som bad om en så liten belöning. Ett schackbräde har ju bara 64 rutor.

Vetekorn är små och billiga.

Glatt lät kungen hämta en säck. Hans tjänare lade ett vetekorn på brädets första ruta, två på dess andra ruta och först när tjänarna kom till schackbrädets andra rad började kungen förstå att han hade blivit lurad. Det tog plötsligt många timmar att placera 65 535 vetekorn på brädets sextonde ruta. Och när tjänarna kom till schackbrädets tjugofjärde ruta insåg de att de skulle behöva räkna till 16.8 miljoner vetekorn.

Och då fanns det hela 40 schackrutor kvar….

Kungens löfte var omöjligt att uppfylla. Det var någon gång då som han i stället lät halshugga sin minister.

Det är svårt för oss människor att förstå konceptet ”exponentiell tillväxt”. Vi räknar ofta som kung Shirham. Hade vi inte gjort det hade vi tagit solenergi på mycket större allvar.

Det brittiska magasinet The Economist satte häromveckan, mitt i allt världselände, en sol på omslaget. The Economist deklarerade att vi befinner oss i ”solerans gryning”.

Det är inget kontroversiellt påstående.

Solceller kommer om ett decennium sannolikt att vara jordens främsta källa till elektricitet. Och om tjugo år kommer solceller att vara den största källan, inte bara till el, utan till all energi överhuvudtaget.

Hur kan det stämma? säger ni kanske nu. För ni har minsann inte sett särskilt många solpaneler och ni vet att tekniken bara genererar 6 procent av all elektricitet i världen. Men då är ni som Kung Shirham som sitter och stirrar på schackbrädets åttonde ruta.

Poängen är inte antalet vetekorn i just detta ögonblick.

Poängen är takten som de dubbleras i.

Antalet installerade solceller i världen dubbleras vart tredje år. Priset på solenergi har fallit 90 procent på ett decennium. Solenergi kommer om bara två år att generera mer elektricitet än alla världens kärnkraftverk, enligt The International Solar Energy Society.

Tekniken verkar följa det som kallas för ”Wrights Lag”.

Ekonomer är som bekant inte särskilt bra på att spå i framtiden. Men när forskare på MIT gick igenom historiska prognoser för ny teknik kom de fram till att just ”Wrights Lag” i många fall stämmer. Denna lag säger att om produktionen av ny teknik dubbleras kommer kostnaden för den att falla med 20 procent.

Och egentligen är det ju rätt logiskt.

Första gången som du lagar en maträtt kommer du inte ha så många idéer på hur receptet kan förbättras. Men om du plötsligt tvingas tillaga rätten tjugo gånger kommer du antagligen att hitta på sätt att också göra den bättre. Kanske även billigare. Den där dyra fonden som du köper på saluhallen visade sig ju faktiskt inte alls vara nödvändig!

Detta är precis vad som ofta händer när vi ökar produktionen av ny teknik. Vi hittar samtidigt på sätt att göra den billigare. Och nu kommer vi till själva grejen. För vad händer när saker blir billigare? Fler människor kommer att vilja köpa dem! Det gör att fabriken kommer öka produktionen ytterligare och varje gång som produktionen dubbleras faller priset…

Teknik som följer den här typen av exponentiell utveckling brukar förändra världen. Och nu har forskare vid Oxfords universitet räknat fram att varje gång som produktionen av solenergi dubbleras faller priset med 30 procent.

Vi befinner oss helt enkelt på kung Shirhams schackbräde.

Tänk er en världsekonomi som inte bara är hållbar utan kännetecknas av energi som är mycket billigare än vad den någonsin har varit. En värld där vårt välstånd inte längre är beroende av hur kvinnohatande diktaturer vill prissätta olja.

En värld där de 800 miljoner människor som i dag inte har tillgång till elektricitet enkelt kan få det. En värld där den stora stjärnan ovanför våra huvuden varje timme skickar lika mycket energi till jorden som vi människor använder på ett helt år. Och vi lätt och billigt kan fånga upp den.

Det låter för bra för att vara sann. Därför kan vi inte ta in det.

Vi människor är rädda för ljuset.

Det har vi alltid varit.

Men här kommer solen.

Läs fler krönikor av Katrine Kielos-Marçal.

Share.
Exit mobile version