En OS-semifinal i boxning i damernas 66-kilosklass väcker normalt sett inget större intresse. I alla fall inte när boxarna kommer från Algeriet och Thailand.

När mörkret börjar lägga sig över Boulogneskogen och gonggongen ljuder i den klassiska tennisarenan Stade Roland-Garros har Imane Khelif världens blickar riktade mot sig.

Det beror inte på hennes idrottsprestation i Paris, utan för att hon anklagas för att vara man och en fara för sina motståndare.

Hatet mot henne flödar på sociala medier, men på de nästintill fullsatta läktarna i den franska tennisborgen är stödet för henne massivt.

”Imane, Imane, Imane”, vrålar hennes supportrar och viftar med sina algeriska flaggor.

Det är inte första gången en idrottares könstillhörighet ifrågasätts, men den här gången har idrottaren också blivit en bricka i konflikten mellan Internationella olympiska kommittén (IOK) och Internationella boxningsförbundet (IBA), som inte längre tillåts arrangera OS-tävlingarna – en strid med storpolitiska kopplingar.

När IBA i fjol beslutade att inte låta Khelif och den taiwanesiska boxaren Lin Yu-ting delta i VM i Indien väckte det ingen större diskussion, inte heller när IOK lät dem delta i Paris.

Fast sedan italienskan Angela Carini bara 46 sekunder in på sin match mot Khelif lämnade ringen efter att hon ”blivit träffad hårdare än hon någonsin blivit förut” har historien fått en lavinartad utveckling, där Donald Trump, Elon Musk och JK Rowling tagit chansen att elda på debatten.

Konflikten kring Khelif och Lin Yu-ting, som också säkrat en medalj i 57-kilosklassen, och deras rätt att boxas i Paris ska ses i ljuset av diskussionen kring om boxningen ska vara med i OS över huvud taget.

IOK har för länge sedan tröttnat på IBA och dess ledare Umar Kremlev, som tog makten i förbundet 2020 och anses ha starka band till Rysslands president Vladimir Putin.

Kremlev efterträdde Gafur Rakhimov från Uzbekistan, som hamnade på det amerikanska justitiedepartementets sanktionslista på grund av sina kopplingar till organiserad brottslighet.

Efter att den olympiska boxningsturneringen i Rio 2016 drabbats av korruption och uppgjorda matcher hotade IOK med att kasta ut sporten från OS-programmet. Sverige var ett av länderna som gick i bräschen för att skapa det nya världsförbundet World Boxing. I Paris är det IOK som sköter ruljansen.

Nu tar Umar Kremlev och IBA chansen att hämnas och anklagar IOK och dess ordförande Thomas Bach för att fixa matcher och ta död på damboxningen. Och de gör det genom att anklaga Khelif och Lin för att inte vara kvinnor och genom att hänvisa till könstester, vars resultat man inte offentliggör.

”Vi har genetiska tester som visar att detta är män. Vi har inte kollat mellan deras ben. Det finns läkare som kan intyga dessa saker. Vi vet inte om de föddes på detta sätt eller om det har gjorts ändringar”, sade Kremlev på en presskonferens under OS, där han deltog digitalt.

Det var av denna anledning som Khelif och Lin stoppades från att delta i VM, men IOK, som anklagat IBA för att ha ändrat sina regler under mästerskapet, har inga problem med att låta boxarna delta i OS.

”Anklagelserna mot de här två idrottarna baserar sig på ett godtyckligt beslut, som togs utan någon ordentlig process – särskilt med tanke på att idrottarna tävlat på toppnivå i många år”, sade IOK i ett uttalande.

Ja, både Khelif och Lin tävlade i Tokyo-OS, där de inte nådde medaljmatcherna.

IOK pekar på att pass visar att de är kvinnor och att de därmed uppfyller de olympiska spelens krav, men man har samtidigt kritiserats för att man inte gjort egna tester.

Är gränsen mellan kvinna och man knivskarp?

Vilken är lösningen på könsfrågan?

IOK medgav i veckan att saken är komplicerad.

När Khelif hoppar upp i ringen ser hon sammanbiten ut. Hon möter Janjaem Suwannapheng, som hon även ställdes mot i VM-semifinalen i Delhi och förlorade.

Nu får Khelif revansch. Hon är den klart bättre boxaren och vinner med 5–0.

När domaren höjer hennes arm ökar jublet och Khelif dansar i ringen av glädje.

I intervjuzonen väntar nära 100 journalister från hela världen på henne – fler än när Armand Duplantis vann OS-guld och slog världsrekord kvällen innan.

Bakom en mikrofon och omgiven en reporterklunga, där få behärskar arabiska, säger Khelif enligt arrangörernas översättning att hon är mycket glad.

– Jag har arbetat i åtta år för de här olympiska spelen och är mycket stolt över den här stunden, säger hon och vill tacka alla som stöttar henne.

Man undrar vad hon innerst inne tänker om debatten och den uppståndelse hon skapar.

Hennes motståndare förefaller säker på sin sak.

– Hon är en kvinna, men hon är väldigt stark, säger Suwannapheng.

Utanför Roland-Garros tutar bilarna med den algeriska flaggan fladdrandes utanför fönstret. Landet har fått en ny favorit och på fredag kan hon vinna OS-guld.

Läs mer:

Professor: Kromosomerna inte avgörande

Johan Esk: Välkommen att söka idrottsvärldens värsta mardrömsjobb

Share.
Exit mobile version