Bostadsrättsföreningen Porkala med drygt 800 lägenheter i Akalla, väster om Stockholms innerstad har köpt upp sitt bredband kollektivt. Alla som bor i bostadsrättsföreningen vid Sibeliusgången betalar ett lågt pris för ett snabbt bredband. Bostadsrättsägaren Conny Sonja Oskarsson kommer just ut från Sibeliusgången 32. Hon är nöjd.
– Bredbandet är supersnabbt. Det kostar inte ens 100 kronor. Det är jättebra. Jag använder nätet varje dag, säger Conny Sonja Oskarsson som bott i 32:an sedan huset byggdes 1976.
Bara ett kvarter bort finns några av allmännyttans hundratusentals hyreslägenheter. Just detta hyreshus vid Sibeliusgången 20 ägs av Svenska bostäder. Den första hyresgästen som DN möter är Alina Arancibia. Hon blir chockad när hon hör prisskillnaden.
– Jag måste ha bredband. Nuvarande pris som jag betalar, som är ett erbjudande, ligger på 429 kronor. Ordinarie pris är närmare 700 kronor i månaden. Snart har jag inte råd längre, säger Alina Arancibia.
Sibeliusgången 32 och 20 är uppkopplade på samma kabel. Deras kabel är en del av nätet som ägs av Stockholms stad och som binder samman Alina Arancibias, Conny Sonja Oskarsons och tusentals andra flerfamiljshus i huvudstaden. Utdraget skulle det räcka 50 varv runt jorden.
Just Stockholms stadsnät är ett resultat av ett samarbete över blockgränserna på 90-talet. Moderaten Carl Cederschiölds och socialdemokraten Mats Hulths mål ville sätta Stockholm på hightech-kartan.
Visionen då, för 30 år sedan, var att alla för en billig peng skulle kopplas upp på samma öppna höghastighetsnät. Just Stockholms stadsnät var en mindre sensation. År 1994 gjorde även Bill Gates en avstickare till Arlanda för att studera underverket. Uppgörelsen har varit lyckad på så vis att priset närmast frusit fast i tiden – 60 kronor per uppkopplad lägenhet och månad.
Hur kan då priset stiga med närmare 600 procent från ett kvarter till ett annat?
De aktörer som DN talar med, bland annat nätägaren, hyresgästföreningen och bredbandsleverantörer, pekar på att de flesta hyresvärdar i landet säljer sina hyresgäster till högstbjudande, och att hyresvärdarna tar ut allt större ”kickbacks” – avgifter som bredbandsbolagen i andra änden trissar upp hyresgästernas bredbandsnota.
– Fastighetsägare premierar aktörer som ger höga ”kickbacks”. Många stadsnät uppger till oss att hyresvärdar får ersättning från operatören på 150-200 kronor per lägenhet och månad. Den kostnaden får ju sedan hyresgästen betala i form av höjd avgift för internettjänsten, säger Louise Thorselius vice vd på Svenska stadsnätsföreningen där 170 stadsnätägare ingår.
Bredbandsleverantörerna stärker bilden:
– Hyresvärdar tar betalt för luft, säger Jon Karlung, vd för bredbandsbolaget Bahnhof.
– För de som har gjort kollektiva upphandlingar har priserna stått stilla senaste sju åren. I fastigheter med flera mellanhänder har priserna ökat med 70 procent, säger Jimmy Ahlstrand, strategichef på Telenor.
Att alla hyresgäster i landet blivit en vara märks även på fastighetskonsulters råd till hyresvärdar. Ett konsultföretag som riktat in sig på allmännyttan beskriver upplägget: ”Varje hyresgäst är en potentiell kund av bredband och tv, varför ge bort det gratis? Med ett eget nät kan du låta operatörerna få köpa tillgången till dina hyresgäster. Bygg din affärsmodell baserad på en kickback-modell”.
Hyresgästföreningen är kritisk till kickbacks.
– Fastighetsägare utnyttjar sin monopolställning. Det slår hårt mot utsatta grupper som barnfamiljer och fattigpensionärer. Resultaten blir att barn inte kan delta fullt ut i skolarbetet och att pensionärer som hamnar i digitalt utanförskap, säger Stefan Björk, nationell förhandlingsspecialist på Hyresgästföreningen.
Ute i Akalla tar sig Conny Sonja Oskarsson för pannan när hon får höra hur höga grannarnas bredbandspris är.
– Det är inte rätt.
Alina Arancibia bor i en tvåa vars hyra är drygt 10 000 kronor i månaden. Hon blir tyst när hon hör om prisskillnaderna på bredbandet.
– Det liknar Sydamerika. Där händer sånt – inte här, säger Alina Arancibia.
Läs mer: Svenska bostäder: ”Kommunikationsoperatörer betalar oss”
Fakta.Vad menas med ”kickbacks”?
”Kickbacks, i detta sammanhang, är avgifter som bredbandsleverantörer eller en kommunikationsoperatör, KO, betalar till fastighetsägare för att få tillgång till deras hyresgäster, vilket i slutändan resulterar i högre kostnader för hyresgästerna.
Betalningen sker ”bakom kulisserna”. Varje hyresgäst kan då kosta mellan 100 och 300 kronor. Sedan tillkommer moms med 25 procent. Fakturan till hyresgästen stiger med lika mycket. Fastighetsägaren väljer oftast den leverantör som kan betala högst kickbacks. Företrädare för stadsnätet har kallat systemet med ”kickbacks” för ”dold hyra”.
Läs mer: Hyresgäster fick bredband inkluderat i hyran
Läs mer: Bredband dyrare i hyresrätter än i bostadsrätter