Kikhosta är en smittsam sjukdom som ger besvärlig och långvarig hosta. Hostattackerna kan hålla i sig så länge som åtta veckor.

I början av sommaren ökade antalet fall av kikhosta i Sverige och sedan dess har smittspridningen fortsatt uppåt. Spridningen av kikhosta är nu den största på flera år, totalt 739 fall har rapporterats in sedan årsskiftet.

– Det är vanligt att kikhosta ökar på sommaren och hösten, men det vi ser nu är också en effekt av pandemin för då gick smittspridningen ned till rekordlåga nivåer, säger Helene Englund, utredare och epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Under pandemiåren 2021 och 2022 rapporterades endast 11 respektive 13 fall av kikhosta.  Eftersom att vi knappt stötte på kikhosta under pandemin är immuniteten bland befolkningen sannolikt mindre nu än normalt.

Ökningen började redan förra hösten men har den senaste tiden tagit mer fart.

Kikhosta kan drabba människor i alla åldrar men sjukdomen är allvarligast för små barn. För nyfödda och spädbarn kan tillståndet bli livshotande, medan vuxna ofta får lindigare symtom.

På 1950-talet började man vaccinera barn mot kikhosta. Vaccinationernas avbröts 1979 och återinfördes 1996.

Nu ges den första dosen när barnet är tre månader och därefter när barnet är sex respektive tolv månader gammalt. Påfyllnadsdoser ges vid fem års ålder och numera även i högstadiet.

Sedan några år tillbaka rekommenderas också gravida att vaccinera sig mot kikhosta eftersom att det ger skydd till barnet innan det fått sin första dos.

Skyddet håller i fem till tio år vilket innebär att de flesta vuxna saknar skydd mot kikhosta. Det går att vaccinera sig mot kikhosta även som vuxen, men det är ingenting som Folkhälsomyndigheten rekommenderar.

– Eftersom att man inte vet om och i så fall när man kommer att träffa på kikhosta och eftersom att skyddet från vaccinationen går ur så rekommenderar vi det inte. Vi avråder inte från det heller, säger Helene Englund.

Den som haft kikhosta är skyddad i ungefär 15 år, enligt sjukvårdsupplysningen. Vuxna som har symtom eller är förkylda uppmanas att inte träffa spädbarn.

Fakta.Kikhosta

Kikhosta orsakas av bakterien Bordetella pertussis, som gör att slemhinnorna i luftvägarna blir inflammerade och svullnar. Hostattackerna brukar sitta i tre till åtta veckor och går oftast över av sig själv. För små barn kan tillståndet bli livshotande. Kontakta vårdcentralen om du misstänker att du eller ditt barn har kikhosta alternativt om du haft hosta i mer än tre veckor.

Källa: 1177

Share.
Exit mobile version