Det dröjde nästan ett dygn innan myndigheterna gick ut med information om att en man kört sin bil in i en folkmassa utanför en idrottsanläggning i Zhuhai. Minst 35 personer dog och över 43 skadades. Videor som redan på måndagskvällen, när händelsen inträffade, lades ut i sociala medier censurerades snabbt. Också artiklar i lokala medier med intervjuer av vittnen togs bort.

Och på onsdagen när människor tog sig till platsen för att hedra offren med blommor och ljus var säkerhetspersonal där för att genast ta bort dem, enligt Reuters.

Det är uppenbart att kommunistpartiet vill ta kontrollen över hur händelsen beskrivs. Censuren går på högvarv. De som ifrågasatt varför det dröjde så länge innan allmänheten informerades om vad som hänt har fått sina inlägg bortplockade. Och när BBC gjorde ett inslag framför idrottsanläggningen där mannen körde in i människor blev reportern genast uppvaktad av en man som sade åt dem att sluta filma.

Kommunistpartiet är rädd för kritik, och för att många arga röster ska skapa social instabilitet. Dess strategi när sådant här händer brukar vara att glömma och gå vidare snabbt. På onsdagen nämnde till exempel inte statliga tv-bolaget CCTV attacken alls i sitt 30 minuter långa nyhetsprogram. I stället fokuserade man på Xi Jinpings resa till ett Apec-möte i Peru. Inte heller i engelskspråkiga China Daily var den omskriven. Och på mikrobloggen Weibo togs inlägg om antalet döda bort. En anledning kan vara att man inte vill orsaka panik. En annan att man vill undvika att andra inspireras till liknande dåd.

Attacker liknande den i måndags är ovanliga i Kina, som har låg brottslighet. Landets vapenlagar är strikta och här finns en enorm övervakningsapparat med kameror och partianslutna som kontrollerar invånarna.

Men på senare tid har flera incidenter inträffat. En del kopplar dem till att landet just nu går igenom en trög ekonomisk period med fastighetskris och stigande arbetslöshet. Många är frustrerade och Kina har ett svagt välfärdsnät. De som förlorar jobbet eller blir sjuka lämnas utan något större stöd. Inte heller finns det någon vård att tala om för de med psykiska problem.

Tidigare i år knivhöggs en 10-årig pojke till döds nära en japansk skola i Shenzhen. I somras attackerades två amerikanska lärare från Iowa i den nordöstra delen av landet. I maj dödades minst två personer när en man gick till attack med kniv vid sjukhus. I oktober skedde en knivattack nära en skola I Peking, fem skadades. Och i september dog tre efter att en man gått till attack inne i ett köpcentrum i Shanghai.

Bakom måndagens attentat låg, enligt kinesisk polis, en 62-årig man som nyligen gått igenom en skilsmässa och var missnöjd med hur tillgångarna delats upp. Kinas ledare Xi Jinping har gått ut och sagt att gärningsmannen ska straffas hårt. För Xi Jinping har säkerhet varit en prioriterad fråga ända sedan han kom till makten. Han har fått kritik för att lägga för stora resurser på det och låtit ekonomin komma i andra hand.

Share.
Exit mobile version