Att Göteborgs indirekta beroende av Kina och kinesiskt ägande är betydande påminner Business Region Göteborgs färska sammanställning över de största företagen.

Volvo Cars, majoritetsägt av Geely och Li Shufu, toppar åter listan med 16 475 anställda i Göteborg. På plats 20 Polestar med 1 275, på plats 32 Zeekr med 925.

Kinas andel av alla anställda i utlandsägda företag i Göteborgsområdet är kring en femtedel, dubbelt så stor som tvåan på listan, Nederländerna.

Risken för Kinaberoendet för Göteborg lyfts ofta av Elisabet Lann, kommunalråd för Kristdemokraterna och ledamot i KD:s partistyrelse.

Hon är också ordförande i Kristdemokratiskt internationellt center, KIC, och vice ordförande i organisationen Ipac där parlamentariker i en rad länder samverkar för att driva opinion för en regelbaserad demokrati i Kina.

Elisabet Lann har lagt flera förslag i Göteborgspolitiken med koppling till Kina och Taiwan, som i fjol om att kommunen ska ”bidra till ett minskat beroende av Kina i frågor där staden har inflytande över relationer till och förbindelser med kinesiska företag.”

I en intervju i DN förra hösten sa Lann att hon upplevde en generande och riskabel tystnad.

– Man vill inte skapa dålig stämning eller krångla till det. Så jag blir en slags party pooper, festförstörare.

I slutet av juli i år deltog Lann i Ipacs konferens i Taiwans huvudstad Taipei. Enligt nyhetsbyrån AP uppgav deltagare från sex länder att de i förväg uppmanats av kinesiska diplomater att inte delta.

Ett par dagar efter Ipac-konferensen skickade Kinas generalkonsul i Göteborg Yang Peidong via sin sekreterare ett protestbrev till kommunfullmäktiges ordförande Aslan Akbas (S) och Gunilla Bökmark, internationella chef i stadshuset.

”Vi är mycket oroade över att Elisabet Lann, som är ledamot av kommunstyrelsen i Göteborg, deltog (…) och gjorde många felaktiga uttalanden i Taiwanfrågan”, skrev generalkonsulatet.

De medgav att Lann inte var utsänd av Göteborgs stad, men sa att ”hon onekligen använde sin officiella roll i Göteborg för att vinna intresse och inflytande”.

I brevet säger generalkonsulatet att ”det är av stor betydelse att ni tar vår oro seriöst och vidtar lämpliga åtgärder för att eliminera de negativa effekterna och undviker liknande händelser i framtiden”.

I ett bifogat uttalande skrev generalkonsulatet att utomstående inte ska lägga sig i Taiwanfrågan och uppmanas ”agera i de svensk-kinesiska bilaterala relationerna, inte tvärtom”.

I uttalandet efterlyser företrädarna för Kina också att ”Göteborgs kommunstyrelse” vidtar ”åtgärder för att begränsa sina ledamöters ord och handlingar som inte är i linje med ”ett-Kina-principen” för att bibehålla ”den hälsosamma utvecklingen” länderna emellan.

DN har sökt generalkonsul Yang Peidong som dock inte återkommit.

Generalkonsulns brev har inte besvarats av staden, säger internationella chefen Gunilla Bökmark till DN.

Brevet var alltså ställt till kommunfullmäktiges ordförande Aslan Akbas. Denne representerade Göteborgs stad två månader senare, 25 september, och höll även ett kort tal, när folkrepubliken Kinas 75-årsdag firades i Eriksbergshallen i Göteborg.

Elisabet Lann säger att hon inte informerades om generalkonsulatets brev.

– Jag är besviken på att de inte tar kontakt med mig när staden får ett sånt här brev. Det tog en månad innan jag, på omvägar, fick veta att mejlet ens kommit. Jag får intrycket av att de inte tänkt ta upp det här med mig alls.

Lann tycker också att det ”kräver svar och förklaringar” att fullmäktiges ordförande deltog i 75-årsfirandet efter att generalkonsulatet skickat brevet.

– Det rimliga svaret hade varit ett tydligt avståndstagande, inte att delta som hedersgäst och hålla tal, säger Lann.

Hennes kritik bemöts av Ruben Malmström, pressansvarig hos Socialdemokraterna i Göteborgs stad. Han säger:

– Vi tar absolut inte avstånd från Elisabet Lann och förstår inte riktigt vad hon menar. Hon har full rätt att i de sammanhang hon själv väljer uttrycka sin åsikt. Däremot tycker vi något annat i själva sakfrågan, där kommunen i enlighet med gällande lagkrav arbetar utifrån den svenska regeringens utrikespolitik.

Kristdemokraterna och andra partier i Göteborg har nyligen skarpt kritiserat det rödgröna styret i Göteborg som velat ha en bojkott av varor från Israel med motiveringen att kommuner inte ska ägna sig åt utrikespolitik.

Aslan Akbas har tidigare i DN försvarat sitt deltagande i 75-årsfirandet med att det som kommunfullmäktiges ordförande är hans uppdrag ”att representera Sveriges näst största stad i mängder av internationella sammanhang.”

En annan som deltog i 75-årsfirandet var Elisabet Lanns partikollega i Västra Götalandsregionen, förste vice ordföranden i regionfullmäktige Conny Brännberg. Det Facebookinlägg han skrev då, där han syntes på bild ihop med generalkonsuln, har han senare tagit bort.

Brännbergs deltagande hade stämts av i förväg med regionledningen. Det får nu indirekt kritik av hans eget parti där KD:s gruppledare Stefan Svensson vill att regionstyrelsen ser till att den externa representationens legitimitet ”prövas än mer” där såväl regionfullmäktiges som regionstyrelsens presidium ”vid behov är involverade”.

Share.
Exit mobile version