Onsdag den 8 januari är sista möjligheten för EU-kommissionen och övriga EU-länder att yttra sig över regeringens förslag att tillåta en begränsad försäljning av alkohol från småskaliga producenter.

EU-kommissionen tänker inte agera i det här läget, enligt flera källor. En EU-företrädare skriver i ett mejl till DN:

”Kommissionen har analyserat det anmälda utkastet och ingen reaktion har utfärdats av kommissionen inom den inledande tremånadersperioden”.

Därmed kommer inte kommissionen att agera om gårdsförsäljningen just nu. Men källan understryker att det inte hindrar EU-kommissionen från att kunna ha synpunkter i ett senare skede.

I regeringen ligger gårdsförsäljningen på socialminister Jakob Forssmeds bord (KD). Han vill dock avvakta hela den 8 januari innan han lämnar några kommentarer. Regeringens avsikt är emellertid att snarast möjligt lägga fram sitt lagförslag för riksdagen, så att den kan fatta sitt beslut och gårdsförsäljningen kan inledas den 1 juni 2025.

Medlemsstaten Portugal har däremot haft kraftiga invändningar. Landet anser att regeringens planer på gårdsförsäljning inte är förenligt med reglerna för inre marknaden och det monopol som Systembolaget har.

Den svenska regeringen svarade strax före jul på Portugals invändningar. Bland annat skrev regeringen att gårdsförsäljningen inte ska ses som en konkurrent till Systembolaget.

Regeringen underströk dessutom att gårdsförsäljning inledningsvis är en tidsbegränsad reform under sex år.

”Om det skulle visa sig att försäljningen utvecklas på ett annat sätt än som vad som förutsatts måste det få konsekvenser i form av att regleringen justeras eller upphävs”.

Även om EU-kommissionen inte väljer att agera i dagsläget kan Portugal, eller någon annan medlemsstat, ta gårdsförsäljningen till EU-domstolen.

Fakta.Gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker

Regeringen vill att småskalig försäljning av alkoholhaltiga drycker införs den 1 juni i år.

Vid varje enskilt tillfälle ska en kund få köpa upp till 0,7 liter sprit samt tre liter vardera av vin, starköl och andra jästa drycker.

Runt 600 bryggerier, destillerier och vingårdar berörs av förslaget.

Villkoret för att kunna sälja är att tillverkarens årsproduktion inte överstiger 75 000 liter spritdrycker, 400 000 liter jästa alkoholdrycker med upp till 10 volymprocent alkohol och 200 000 liter jästa alkoholdrycker med mer än 10 volymprocent alkohol.

För vintillverkare gäller dessutom att vinet måste framställas av druvor från gårdens egna odlingar.

Läs mer.

Nu avgörs frågan om svensk gårdsförsäljning – men vintillverkare med ”fel” druvor omfattas inte

Gårdsförsäljning av alkohol försenas – Portugal kritiserar svenska förslaget

Share.
Exit mobile version