1. En matberedare med knivar är din bästa hjälp för att snabbt få ihop

en mördeg. Arbeta hastigt degen till småkakor, så att den precis går ihop. Arbetas degen för länge kan kakorna bli sega.

2. Använd alltid kylskåpskallt smör, om inget annat anges. Margarin kan

ersätta smör om du föredrar det.

3. Häll inte i allt mjöl på en gång. Tillsätt lite i taget så att du hinner känna konsistensen på degen.

4. Provgrädda först en kaka. Då ser du om behöver justera storleken eller tillsätta mer mjöl eller fett.

5. Ägna omsorg åt att göra alla kakor lika stora. Då gräddas de jämnt.

6. Använd bakplåtspapper på plåten eller smörj den med smör. Låt alltid kakorna kallna innan du tar dem av plåten, så behåller de sin form och går inte sönder.

7. När du ändå ska baka småkakor – överväg att göra en dubbel sats av grunddegen och sedan variera hur du bakar ut den.

8. När du väl lärt dig att göra mördegen kan du experimentera med den för att skapa nya, egna recept. Testa att addera kryddor som kanel, kardemumma, rosmarin eller ingefära. Nougat, smält choklad eller sylt är gott att ringla över. Tillsätt godis som Daim eller krossade polka­grisar i degen. Garnera med strössel eller sockerpasta.

9. Felsök: Om degen är torr och svår att baka ut har du sannolikt tillsatt för mycket mjöl. Pröva att arbeta in lite mer smör i degen.

Om kakorna flyter ut vid gräddning har du troligen för lite mjöl i degen. Knåda in lite till och provgrädda tills du är nöjd med konsistensen.

Om kakan är seg istället för spröd har du sannolikt överarbetat degen. Undvik att knåda degen när du blandar till den.

10. Släng inte småkakor som misslyckats. Smula och använd som toppning i en smulpaj eller som ströbröd till en kaka. Blanda ner kakbitarna i glass eller servera med vispgrädde och bär. Eller varför inte strö kakorna över en fruktsallad eller blanda i en lyxig granola?

Share.
Exit mobile version