I veckan stoppades trafiken på flygplatserna i Köln/Bonn och i Frankfurt, efter att klimataktivister hade tagit sig in på områdena och limmat fast sina händer mellan start- och landningsbanorna. I båda fallen pausades flygtrafiken i flera timmar, medan polisen försökte lösgöra aktivisterna från asfalten.

26-åriga Fabian Beese var en av fem klimataktivister som tidigt på onsdagsmorgonen bröt sig in på flygplatsen i Köln/Bonn. Gruppen tog sig in genom att klippa sönder ett stängsel.

– Det var överraskande lätt, berättar Fabian Beese för DN på telefon, ett par dagar efter händelsen.

Aktivisterna satte sig på en väg som var till för bussar och andra fordon och limmade fast sina handflator på asfalten. När gruppen upptäcktes stoppades all flygtrafik på området.

– Då kände man direkt: Här förbränns inga fossila bränslen längre. Det var en sådan känsla… jag kan inte beskriva den. I det ögonblicket kände jag mig som en sann klimatskyddare, säger 26-åringen.

Protesterna på flygplatserna i Tyskland har fått hård kritik. Den kristdemokratiska förbundsdagsledamoten Julia Klöckner kräver att straffen för liknande gärningar skärps, så att aktivisterna kan få upp till tio år i fängelse. Liberala FDP:s generalsekreterare anklagar klimatrörelsen för att använda ”terroristiska metoder”.

Aktivisterna som protesterade i Frankfurt och Köln/Bonn tillhör det tyska nätverket Letzte generation – Sista generationen. Rörelsen försökte länge rikta uppmärksamhet mot klimatkrisen genom att stoppa trafiken på tyska vägar, men meddelade i början av året att de bestämt sig för att byta till andra protestmetoder.

Sedan dess har gruppens medlemmar bland annat protesterat i samband med förbundskansler Olaf Scholz offentliga framträdanden – och de har även ställt upp i EU-valet. Aktivisternas parti tog hem runt 100 000 röster den 10 juni, men lyckades inte ta sig in i parlamentet.

Syftet med att stoppa flygtrafiken är att få igenom ett stopp på förbränningen av fossila bränslen senast 2030. Protestkampanjen, som kallas ”Oil kills”, är internationell och samlar aktivister i bland annat Kanada, Nederländerna, USA och Norge. I Sverige har rörelserna Extinction Rebellion och Scientist Rebellion anslutit sig till kravet. Utöver protesterna i Tyskland har aktivister från nätverket bland annat demonstrerat på flygplatserna i Oslo, Helsingfors och Wien under veckan, dock utan att orsaka någon större påverkan på trafiken.

Fabian Beese, som fördes bort från Köln/Bonns flygplats efter ett par timmar, riskerar nu dryga böter. Men han hävdar att han inte har något annat val.

– Vi har genomfört vanliga klimatprotester, men det ger ingenting, säger han och fortsätter:

– Framtiden är så hotad och politikerna tycker inte att man behöver göra något. Därför ser jag detta som den sista chansen att rikta uppmärksamhet mot krisen, säger han.

Klimataktivisten betonar att gruppen alltid är noga med att ingen kommer till skada vid deras protester. Han tycker att de tyska politikerna borde prata mindre om att skärpa straffen mot aktivisterna, och fokusera på den pågående klimatkrisen istället.

– Politikerna skulle kunna stoppa våra protester direkt – genom att agera, säger Fabian Beese.

Fakta.Detta kräver aktivisterna

■ Kampanjen ”Stop Oil” kräver att världens regeringar lovar att fasa ut alla fossila bränslen senast 2030, genom att skriva under ett bindande, internationellt fördrag.

■ Aktivisterna bakom kampanjen har genomfört protester på flera flygplatser i Europa, Kanada och USA under veckan.

Läs mer:

22-åriga Simon har hungerstrejkat för klimatet – i 16 dagar

Share.
Exit mobile version