Varje dag lyfter flygplan med 9 000 ton varor från shoppingsajterna Temu och Shein mot shoppingglada kunder i väst – varor som kan innehålla gifter, som kan ha producerats på sätt som kränker mänskliga rättigheter och som dessutom bidrar till stora utsläpp av växthusgaser.

Men nu måste det bli slut på det, menar klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

– De flygplanen måste sluta lyfta. Vi måste strypa den förändringen av vår konsumtion vid roten, säger hon.

Klimatministern är märkbart provocerad av svenskarnas skenande Kina-shopping. DN har i en serie artiklar skildrat de svåra arbetsvillkor som finns i vissa av lågprisfabrikerna, risken för gifter i produkterna och de stora utsläpp av växthusgaser som produkterna orsakar.

– Jag kan inte ens med ord beskriva, jag blir förbannad över att… Med de levnadsvillkor som vi har, med de inkomster som finns i Sverige, har man förutsättningar att konsumera produkter som inte görs med blodiga fingrar och med gifter som kan ge cancer, eller är så hormonstörande att du kan få svårt att få barn i framtiden. Det finns inga ursäkter, inte här, inte i Sverige, säger Romina Pourmokhtari – som också riktar en känga mot de svenskar som i sociala medier gör reklam för bolagens produkter.

– Influencers kan göra mycket för att förändra detta, säger hon.

Klimatministern och Liberalerna lägger nu fram en rad förslag för att stoppa importen av Kina-prylarna, något som Aftonbladet först rapporterade om på onsdagen.

– Liberalerna vill att vi förbjuder Shein och Temu, genom de metoder som Frankrike har plockat fram nu. Vi vill begränsa företag som släpper upp mot 10 000 nya produkter varje dag. Den typen av produktion går inte att försvara eller berättiga, säger Romina Pourmokhtari till DN.

I våras klubbade underhuset i Frankrike en ”kill bill” riktad direkt mot ultrasnabbt mode som säljs på nätet. Bolagen ska förbjudas att göra reklam och straffbeskattas på varje enskild produkt med upp emot så mycket som 10 euro fram till 2030, enligt förslaget som behöver godkännas av senaten innan det blir verklighet.

Fakta.Så vill Liberalerna stoppa Shein och Temu

● Undersöka möjligheterna att belägga företag som Temu och Shein med saluförbud utifrån existerande lagstiftning, alternativt vidta åtgärder liknande dem som föreslagits i Frankrike där bolagen ska hindras bolagen från att göra reklam där varje enskild produkt åläggs med en särskild skatt. Enligt Liberalerna innebär detta i praktiken ett förbud mot Shein och Temu.

● Införa ett förbud mot PFAS-kemikalier i skor, kläder och impregnering liknande det som Danmark inför från 2026.

● Sänka momsen på second hand.

● Införa en klimatmärkning på kläder och mat.

Samtidigt pågår arbete även i Bryssel för att stoppa de kinesiska lågprisgiganterna, rapporterar Financial Times, med förslag som att införa en administrativ avgift per produkt och en särskild skatt riktad mot e-handelsbolag.

Men arbetet i EU går för långsamt, menar klimatministern.

– Därför måste vi göra saker nationellt, säger hon.

Bland Liberalernas förslag finns också sänkt moms på second hand-varor och ett nationellt förbud mot de cancerogena ämnena PFAS i kläder och textilier, inspirerat av ett liknande förslag som nu bereds i Danmark.

Klimatministern vill också införa en ny klimatmärkning, som i butikerna ska visa hur stora utsläpp kläder och matvaror orsakar.

– Jag har suttit många gånger med nära vänner och andra, medvetna konsumenter som vill göra rätt för sig. Men det är alldeles för krångligt. Jag vill göra det mycket lättare att göra rätt.

Gör svenskarna fel i dag?

– Ja.

Romina Pourmokhtari är under intervjun noga med att säga att förslagen är från Liberalerna. Detta är alltså inte regeringspolitik – och Liberalerna är det minsta partiet i regeringsunderlaget.

Vad säger de andra i regeringen och Sverigedemokraterna om era förslag?

– Vi kommer att behöva driva detta nu och prata med våra samarbetspartier och se vad de tycker. Men lagarna hänger inte med utvecklingen nu, det går för långsamt. Och det tror jag de andra kommer att hålla med om. Jag hoppas det.

Sheins kommunikationschef Robin Kiely har tidigare skrivit i ett mejl till DN att företaget följer alla lagar och regler och arbetar hårt för att försäkra att säkra och rättvisa arbetsförhållanden råder för dem som jobbar för Shein och deras leverantörer.

Temus svenska pr-byrå skriver i ett mejl till DN att bolaget kräver av säljarna att de följer lokala regler på de marknader där produkterna används. Temu menar också att produkterna som säljs på plattformen har en fördel miljömässigt då de säljs direkt till konsumenten och därför inte, som i den traditionella detaljhandeln, riskerar att förbli osålda.

Läs mer: Jobb till midnatt och minimal ersättning – sanningen bakom billiga Shein-kläder

Många svenskar handlar från Temu och Shein – ”helt omöjlig konkurrens”

Shein: Vi följer alla lagar och regler

Share.
Exit mobile version