DN har tidigare berättat att hundratals svenska akupunktörer säger sig kunna hjälpa kvinnor att bli gravida. Detta trots att metoderna inom traditionell kinesisk medicin, TKM, saknar tillräcklig vetenskaplig evidens.

Infertility Aid i centrala Stockholm beskriver sig som branschledande. På hemsidan står det att de har ”hjälpt över 300 par att få barn”. För DN uppger företagets vd Jihua Liu att siffran är högre än så.

– Vi vet om 400, sedan finns det jättemånga som vi inte vet om, säger hon.

Jihua Liu är ”fertilitetsexpert” och har en bakgrund som biokemist inom läkemedelsindustrin. Hon driver bolaget tillsammans med sin mamma Minqi Yang som har kinesisk och västerländsk läkarutbildning, men ingen svensk läkarlegitimation.

De kallar sitt program ”the golden standard”. Det sträcker sig över tio veckor och syftar till att kvinnan ska nå en hälsostatus som gör att hon kan bli gravid.

– Jag tycker att västerländsk medicin ska implementera det också, säger Jihua Liu.

– De kommer att höja sin ”rate of success” så himla mycket.

”Missfall är aldrig bara otur.” Så skriver Jihua Liu på Infertility Aids blogg.

– Kroppens kraft har inte räckt till. Då får man missfall, säger hon.

Så länge mannens spermier är okej, menar Jihua Liu att det är kvinnans ansvar att förbereda kroppen för en graviditet.

– Missfall sker ju bara när mammans energi inte är tillräcklig för att hjälpa barnet att växa. Därför är det aldrig bara en olycka, säger hon.

Christina Bergh tycker att den ståndpunkten är ”helt tokig”. Hon är överläkare och professor i obstetrik och gynekologi vid Göteborgs universitet. Nyligen blev hon hedersmedlem i Eshre, världens största, och icke vinstdrivande, organisation inom reproduktionsmedicin.

– Det finns inget stöd i vetenskapen för de påståendena, säger hon.

Christina Bergh menar att sådana uttalanden skuldbelägger kvinnor, vilket enligt henne är felaktigt.

– Det antyder att kvinnan har gjort något fel själv som gör att hon får missfall, eller att det finns något hon kan göra för att undvika det.

Och det gör det inte?

– Nej, nej, nej.

En stor andel av kvinnors ägg är ”kromosomalt defekta”, förklarar Christina Bergh. Andelen defekta ägg ökar i takt med åldern. Befruktas ett sådant ägg blir det ingen graviditet alls – eller missfall.

– Det är kroppens sätt att göra sig av med någonting som inte är friskt, säger hon.

– Det är framför allt åldern och slumpen som avgör.

Bergh betonar att inget en kvinna gör, eller har gjort, leder till missfall.

Så ser inte kinesisk medicin på saken, enligt Jihua Liu.

– Kvinnorna har inte varit tillräckligt förberedda för barnet. Speciellt inte de som har haft missfall två, tre gånger, säger hon.

Det är därför Infertility Aid rekommenderar sin golden standard. Huvudmetoden är ”personliga recept med kinesiska örter”, plus akupunktur och kostråd som komplement.

– Helhelten måste bli bra. Din hälsa måste vara på topp för att du ska kunna bära ett barn, säger Jihua Liu.

Infertility Aid

• Drivs av Jihua Liu, vd, och Minqi Yang. Sedan ett par månader tillbaka har företaget även anställt en stresspedagog.

• Infertility Aids bolag, Sino-Scandinavian Healthcare AB, hade år 2023 en omsättning på 10,5 miljoner kronor och ett resultat på 7,4 miljoner. Bolaget har ökat omsättningen och resultatet tio år i rad.

• En första undersökning kostar 590 kronor. Första kuren ”örter för en vecka och akupunktur” kostar 2 400 kronor.

• Fertilitetsprogrammet ”the golden standard” vara i snitt i tio veckor.

• Medarbetarna på Infertility Aid är inte medlemmar i Svenska Akupunkturförbundet.

En kvinna som vill nå sin golden standard ska äta mörk mat. Inom TKM, säger Jihua Liu, tror man att mat som liknar ett organ stärker det organet. Som ”njure av vilket djur som helst” eller kidneybönor.

– Det kan hjälpa folk att stärka njurarna. I kinesisk medicin är det njurens energi som bär ditt barn, säger hon.

Akupunktur, örtbehandling och kostråd för ökad fertilitet saknar tillräcklig vetenskaplig evidens. Jihua Liu har ett svar på det.

– Det är ju verkligen testat under tusentals år, säger hon.

Jihua Liu anser att forskningskritiken är obefogad. För att bevisa effekterna av TKM behöver forskarna använda sig av dess metoder – och utgå ifrån ”ett helhetsperspektiv”.

– Vi tittar på multipla faktorer, flera organsystem samtidigt. Alla behandlas individuellt och örtreceptet förändras hela tiden, säger hon.

Den prisbelönta forskaren Christina Bergh avfärdar inte bara Infertility Aids teorier om missfall. Hon kritiserar hela barnlängtarbranschen.

– De är så lätta att tjäna pengar på, de här patienterna. Man utnyttjar deras starka längtan efter barn, säger hon.

Berghs forskarkollega Kersti Lundin ifrågasätter Infertility Aids utfästelse om ”90 procent success rate för patienter mellan 28–42 år.”

– Jag tycker att det är oärligt och vilseledande. 90 procent success rate? Räknat på vad? Graviditeter? Inom vilken patientgrupp?

Kersti Lundin är docent och överbiolog inom reproduktionsmedicin vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

– Det finns ju inte en IVF-klinik i hela världen som kommer upp i 90 procent, säger hon.

I sina 90 procent räknar Infertility Aid enbart med klienter som har genomgått hela programmet på tio veckor och uppnått sin golden standard, förklarar Jihua Liu.

– Vi har ju många som faller på vägen. De är inte med i statistiken, säger hon.

Är det offensivt att skriva så utan att nämna det förbehållet?

– Det här med procent är ett väldigt västerländskt tänk, men för dem som vi har kunnat följa har det varit på det sättet, säger Jihua Liu.

Jihua Liu tycker inte att deras marknadsföring är vilseledande.

– Det är ju en tolkningsfråga. Vad jag pratar om är att 90 procent får sina barn till slut, säger hon.

– Sedan kanske inte alla blir gravida under behandlingstiden.

Forskaren Christina Bergh framhåller att sannolikheten för barnlängtare att lyckas är hög.

– Av kvinnor med upprepade missfall, två eller tre, får mer än 80 procent barn till slut, säger hon.

– Utan någon form av terapi.

Stora randomiserade studier har visat detta, enligt Christina Bergh.

– Det är beskedet man kan ge kvinnan, som är väldigt lugnande. De flesta får barn, prognosen är god.

Traditionell kinesisk medicin (TKM)

• TKM betraktar människan som helhet och utgår från energier. Enligt TKM är sjukdom ett uttryck för obalans mellan energier. Behandlingarna syftar till att återskapa balans.

• Svenska Akupunkturförbundet har cirka 300 medlemmar. Därutöver finns det ett okänt antal utövare som inte är medlemmar. ”Ett stort mörkertal”, enligt ordförande Pernilla Qvarfordh.

• I Sverige får legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal inte behandla infertilitet med TKM, eftersom metoderna saknar tillräcklig vetenskaplig evidens och beprövad erfarenhet.

• Enligt Business Research Insights, en organisation som utför marknadsanalyser, omsätter TKM-branschen globalt 216 000 miljoner amerikanska dollar (2022). Hur stor del av omsättningen som utgörs av TKM-behandlingar mot ofrivillig barnlöshet framgår inte av statistiken.

Lagar och regler

• Enligt patientsäkerhetslagen ska legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal ”utföra sitt arbete i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet”.

• Inom patientsäkerhetslagen ryms hälso- och sjukvård för att ”medicinskt förebygga, utreda och behandla sjukdomar och skador”. Detta gäller för personer både med och utan yrkeslegitimation.

• Utanför vårdsystemet får icke-legitimerade utövare erbjuda traditionell kinesisk medicin som behandling mot ofrivillig barnlöshet. För dem gäller kapitel 5 i patientsäkerhetslagen.

Läs mer:

Ångkokt duva skulle hjälpa henne att få barn

Anna Bratt: De här alternativen ökar dina chanser att bli gravid

Share.
Exit mobile version