De närmsta fem åren förväntas efterfrågan på kockar öka kraftigt, enligt Arbetsförmedlingen. Krögaren Melker Andersson är bland initiativtagarna till Chefs Camp, ett traineeprogram för att utbilda fler kockar.

– Det är ett jättestort problem. Det fattas enormt många kockar i branschen. Vi måste hitta olika sätt att träna och utbilda för att få in nya kockar in i vår bransch, säger Melker Andersson och tillägger:

– Jag driver själv krogar så jag vet hur svårt det är att få tag i utbildad personal.

Chefs Camp vänder sig till unga mellan 18–25 som befinner sig utanför arbetsmarknaden men drömmer om kockyrket. Under cirka sju månader kommer de få lära sig allt som krävs för att bli duktiga kockar.

– Det är en dröm som jag har haft under många år. Att göra något för både branschen och människor som känner sig utanför i samhället men vill in i branschen.

I augusti sätter programmet igång. Ungdomarna kommer tillsammans med de erfarna kockarna Melker Andersson, Jimmy Lappalainen och Claes Grahn-Möller driva en restaurang i Stockholm.

– Sedan april har vi tjuvstartat med luncher och haft in tio trainees men nu tar vi paus. Man kommer bland annat lära sig steka en köttbit, baka en torsk i ugnen, göra en sallad, hantera en kniv, göra glass och chokladsås. Men målet är att klara av att jobba på en bistro efter sju månaders som trainee på Chefs Camp, säger Andersson.

Abdu Abdella, 25, Racha Zidane, 26, är två av deltagarna i Chefs Camp. Båda drömmer om att kunna jobba som kockar i framtiden.

– Jag har aldrig jobbat inom restaurangbranschen tidigare men jag gillar att laga mat, säger Abdella.

Vad har du fått göra hittills?

– Jag har fått jobba i köket, lära mig om olika recept och jag har lärt mig hur man lagar mat på rätt sätt och komma med nya idéer, säger han.

Båda Abdella och Zidane hittade till Chefs Camp genom jobbtorget.

– Jag sökte för att jag tänkte att jag kommer få en ny erfarenhet och samtidigt göra det jag älskar. Jag har drömt om att bli en kock sedan jag var ett barn. Jag vill inte bara bli en kock, jag vill bli en riktigt bra sådan, säger Zidane.

Har programmet varit såsom du förväntade dig?

I början trodde jag inte att det skulle finnas många saker att göra men jag hade fel. Vi lär oss mer än bara matlagning, vi måste hålla koll på många andra saker också och jobba snabbt.

Zidane flyttade till Sverige för några år sedan. I hemlandet Algeriet har hon en magisterexamen i biologi men hon har alltid vetat att det är mat hon vill jobba med.

– Min dröm är att öppna min egen restaurang i Algeriet. Nu lär jag mig nya saker och jag vill ta till mig allt här för att sedan kunna återskapa det där, säger hon.

Kommer deltagarna få jobb efter programmet?

– Branschen ringer mig nästan varje dag och frågar efter kockar. Det kommer inte vara några problem att hitta arbetsplatser för de som varit trainee hos oss. Men det beror på dem också, man måste ha intresse och tycker att det är roligt att laga mat, säger Melker Andersson.

Läs mer: DN:s matredaktör Elin Peters om Sveriges kockkris

Fakta.Chefs Camp

Ett initiativ som vill bidra till att minska det sociala utanförskapet bland unga vuxna och samtidigt få in fler kockar i branschen.

1 september öppnar restaurangen Skörden på Södermalm i Stockholm. Skörden kommer att bli nav för ett cirka sju månader långt traineeprogram där deltagarna lär sig kockyrket av de erfarna kockarna Melker Andersson, Jimmy Lappalainen och Claes Grahn-Möller.

Alla unga mellan 18–25 år och som befinner sig utanför arbetsmarknaden får söka programmet.

Share.
Exit mobile version