Solen silar genom de snöklädda trädkronorna, det ryker ur muggar med glühwein och i gångarna mellan julstugorna börjar det redan dyka upp folk, trots att klockan bara är elva på förmiddagen och marknaden precis har öppnat. Den lilla traditionella karusellen snurrar sina första varv för dagen och biljetterna börjar säljas till miniatyrtåget som får alla barnaögon att glittra. Vi har nyss anlänt till julmarknaden i schweiziska Basel och julstämningen blommar upp i all sin prakt.
Precis där den mäktiga floden Rhen gör en tvär sväng norrut ligger en kulle där det har bott folk i över 2 000 år. Här hade romarna en befästning och här hittar man Basler Münster, en katedral med anor från 1000-talet, som ligger omgiven av Basels äldsta stadsdel. På torget Münsterplatz vid katedralen finns en av stadens julmarknader. Den blir snabbt vår favorit.
Under snöklädda träd står trästugor på rad med ett brett utbud av julföremål. I en av dem sitter en glasblåsare och skapar unika glaskulor att hänga i granen, i en annan hänger det tiotals glittrande prydnader av alla de slag, alltifrån clowner och djur till mer traditionella tomtar. Söker du en tekanna, ett litet prydnadshus, skyltar, träföremål eller allehanda läckerheter? Allt finns här.
På marknaden säljs varm äpplemust, varm choklad, äggtoddy och naturligtvis glühwein, glödgat vin, den mindre söta släktingen till vår glögg. Är du frusen kan du smita in i en lite större stuga där drycker plus lite mer matiga saker som ost, smörgåsar, kakor, kaffe och annat avnjuts sittandes till bords under lampkronor av hjorthorn. Det finns också grillad korv i olika skepnader.
Barnen har sin egen avdelning Märchenland, sagoland, där man kan prova på alltifrån att baka pepparkakor till att grilla pinnbröd. Det pysslas, en smed smider på gammalt vis, granar doftar gott, barntåget går runt alltihop med förtjusta barn ridandes ovanpå och föräldrarna dricker något gott vid serveringen i mitten.
När vi ändå är här uppe på berget besöker vi naturligtvis den stora katedralen. Bakom kyrkan finns en fin utsiktsplats undangömd, Basler Pfalz, som ger fina vyer över floden Rhen och delar av staden. Härifrån ser du också bron Mittlere Brücke. Den första versionen lät biskopen i staden bygga redan på 1200-talet och var då den första bron över den mäktiga floden, vilket spelade en mycket viktig roll för stadens utveckling. I samma veva tog biskopen makten över mark på andra sidan Rhen, där en del av området är omgivet av Tyskland på ena sidan och Frankrike på den andra. Annars är det floden som utgör nationsgräns.
Nu är vi hungriga och beger oss därför ner från berget mot stadens något mer moderna centrum och den traditionella krogen Gifthüttli, vackert dekorerad med fasadmålningar i gammal stil. På insidan möts vi av en gemytlig ölstuga med stor grön kaklad kamin i mitten. Som tur är har vi bokat bord, krogen är full med par, turister och familjer i flera generationer som äter söndagsmiddag. Vi beställer vilt, de har både rådjur och hjort, och får in rådjur med rödkål, och lokala ölen Warteck därtill. Annars är deras specialitet cordon bleu, panerad schnitzel fylld med ost och skinka.
Från restaurangen är det bara 100 meter till den berömda juldekorationsbutiken Johann Wanner. När vi kliver in står Johann Wanner bakom disken. Johann designar själv juldekorationerna och får dem sedan tillverkade för hand på olika håll i Europa. Ett kul ställe att köpa något fint till granen på, vi hittar en vacker glittrande kotte i glas.
Sedan fortsätter vi ned för backen och hamnar snart framför det 500 år gamla röda rådhuset, också det med vackra fasadmålningar och en ståtlig gran på innergården. Vi har dock siktet inställt på den andra stora julmarknaden i Basel, på Barfüsserplatz. Den är både större och äldre än marknaden uppe vid katedralen, men känns också lite mer kommersiell. Här är det tätt med trevliga glöggbodar. Mest känd är Weinachtspyramide, julpyramiden, en bod med fyra våningar med trästatyer ovanpå glöggserveringen och en snurrande träpropeller överst. På julmarknaden hittar vi bodar med hemlagat hundgodis och fina träfigurer till julkrubban. Roligast är Bistro Gassers julstuga med sjungande älgar och tuffande tåg på fasaden och pyntade långbord på insidan. Hit återvänder vi nästa dag vid lunch för att äta en rejäl rösti serverad i stekpanna.
För den som är ute efter en lite lugnare julmarknad med fokus på mat och dryck finns Adväntsgass på andra sidan floden. Här är det mer nedtonat och alternativt. En liten vespabuss serverar prosecco och glögg, en söt vagn serverar ostron och i en gammal husvagn spår man folk. Allra längst ner på gatan hittar vi vår favorit, en brasa ute på gatan där vi dricker glögg, och en rad uppvärmda skidliftskabiner av skiftande modell där man kan gå in och sätta sig och beställa mat och dryck.
En annan upplevelse vi skattar högt står Rheinbad Breite för. Det är ett badhus på pålar vid Rhens strandkant. Här har vi bokat tid i bastun sen eftermiddag och kan efter en lång dags julmarknadsminglande njuta av att bli varma ända in i själen. Bastun är nyrenoverad och fin och här bastar kvinnor och män tillsammans. Efteråt tar vi ett uppiggande dopp i floden och sätter oss sedan i ett trevligt värmetält med sprakande kamin, insvepta i morgonrock och med en öl som förfriskning.
På kvällen skämmer vi bort oss med elegant finmiddag på undangömda franska restaurangen Au Violon. En diskret hiss från gatan tar oss direkt till översta våningen i en byggnad som en gång varit fängelse. Kortväggen pryds av Paris takåsar och Eiffeltornet, här finns sobra träpaneler, personal i vita skjortor, svarta västar och slips. Menyn är traditionell med fisk och kött, priserna är relativt höga, men som ofta i Schweiz gäller det maten, inte alkoholen. I den omfattande vinlistan, som är helt franskdominerad, väljer vi ett glas champagne i stället för förrätt, sedan rådjur. Nu är det måndag, ändå är de flesta bord reserverade, så det gäller att boka bord i god tid.
Sista dagen viker vi åt annat än jul. Basel är känd för sin internationella konstmässa, Art Basel, men staden har även konstmuseer värda ett besök, som Kunsthalle Basel mitt i centrum. Här trängs mestadels traditionell äldre konst, där vi som alltid fastnar för de flamländska renässanskonstnärerna som Pieter Brueghel den äldre. Men i det stora trapphuset hänger ett fantastiskt monumentalverk med fem blåklädda kvinnor, målat av Ferdinand Hodler på 1910-talet. Det är inte bara vi som blir sittandes länge i sofforna framför ”Blick ins Unendliche”.
Vi tar också spårvagnen till det moderna konstmuseet Fondation Beyeler längst upp i norr. Det ligger naturskönt i sin egen park och med vyer över sluttningar med vinodlingar. Här visas verk av konstnärer som Pablo Picasso, Francis Bacon och Claude Monet och andra giganter, samt stora temporära utställningar. Platsen är värd ett besök i sig och påminner lite om Louisiana i Danmark. Marko passar också på att besöka universitetets fantastiska anatomiska museum, men var beredd på att du får se människokroppens alla delar i detalj. Fint för de som är nyfikna. Även den moderna bron Dreiländerbrücke får ett besök. Här, strax intill, möts Schweiz, Tyskland och Frankrike. Vi tar spårvagn från Schweiz till Tyskland och promenerar sedan över till Frankrike. Europeiskt så det förslår!
Basel är lite av en överraskning på julmarknadshimlen. Jämfört med grannlandet Tyskland är marknaderna unga, i Basel räknas åldern i decennier i stället för århundraden, men det är gulligt, vi äter gott och så finns stadens vanliga sevärdheter alltid här. Och det är inte bara vi som trivs – 2021 blev julmarknaden i Basel utsedd till Europas bästa.
Tips till Basel
Löwenzorn
Hela lokalen med trämöblemang och träpaneler andas gemyt. När vi är där gästas restaurangen av ett stort lokalt sällskap med damer i övre medelåldern, ett gäng herrar med gamla studentmössor och några turister. Det är fullt. Vi njuter av den hemlagade korven kryddad med äpple, och julöl från Ueli Bier, ett bryggeri på andra sidan floden.
Gemsberg 2
Johann Wanner
Här är det jul året om, det glittrar och glänser i alla färger. Allt är handgjort, Johann tar fram nya kollektioner varje år.
Spalenberg 14
Fondation Beyeler
Konstmuseet ligger naturskönt en halvtimme med spårvagn norrut. Modern snygg arkitektur med vinodlingar i fonden och verk av Pablo Picasso, Francis Bacon, Claude Monet och andra giganter. Stora temporära utställningar.
Baselstrasse 101
Kunstmuseum Basel
Det är stort, och här visas verk av många kända konstnärer. Missa inte den nya byggnaden och museibutiken.
Sankt Alban-Graben 8
Anatomische Museum Basel vid Basels universitet
Är du nyfiken på den mänskliga kroppen och dess inre uppbyggnad ska du absolut gå hit. Skelett, organ, muskler och hela människor visas upp och ger en fascinerande inblick i vårt inre.
Pestalozzistrasse 20
Sauna am Rhy
Rheinbad Breite har anor från 1898. Nu har man fin bastu med stora fönster ut mot floden. Vi mjuknar sakta allt medan floden strömmar förbi. När värmen blir övermäk- tig tar vi ett dopp i floden, det svalkar snabbt. Två tält på plattformen över floden erbjuder avslappning vid sprakande kamin, med dryck om så önskas.
Sankt Alban-Rheinweg 195
Mövenpick Hotel Basel
Det ser kanske inte mycket ut från utsidan men här har du ett elegant och bekvämt hotell med fin utsikt från rummen. Hotellet ligger precis mittemot tågstationen. In till centrum promenerar du, eller så tar du spårvagn eller buss, lokalresor ingår i hotellpriset.
Aeschengraben 25
Här hittar du våra resereportage.