I slutet av maj dömdes kommunerna Pajala, Sorsele och Strömsunds kommun att betala mellan 750 000 och 1,2 miljoner kronor vardera för överträdelser av säkerhetsskyddslagen. Enligt länsstyrelsen i Norrbotten kan det ”få konsekvenser för Sveriges säkerhet”.

– Vi har knappt någon vattenkraft att tala om, ingen flygplats, vi har knappt någonting som kan påverka den nationella säkerheten. Vi har skola och omsorg. Det är vår verksamhet, säger Kjell Öjeryd (V), kommunalråd i Sorsele.

De tre kommunerna är bland de minsta i Sverige och har sammanlagt en befolkningsmängd på strax under 20 000 invånare. Sorsele hade i slutet av förra året 2 387 invånare och har dömts att betala ett vite på 1 250 000 kronor, vilket blir 523 kronor per invånare.

– Vitesbeloppet är alldeles för högt i förhållande till överträdelserna som de anser vi har gjort, säger Kjell Öjeryd.

–1,2 miljoner kan ju låta lite för gemene kommun i Sverige, men det har stor betydelse för vår kommun.

Förvaltningsrätten har tittat på om kommunerna bedriver någon säkerhetskänslig verksamhet som omfattas av säkerhetsskyddslagen. Den typen av verksamhet kan utgöra mål för spioneri, terroristbrott eller sabotage och är därför viktig att skydda.

Domstolen anser att kommunerna Pajala och Sorsele visst omfattas av säkerhetsskyddslagen, bland annat utifrån att de ingår i totalförsvaret och har tillgång till signalskyddssystem.

I Strömsunds fall handlar det inte om huruvida kommunen omfattas av säkerhetsskyddslagen eller ej, utan om att kommunen saknar en plan för skyddsarbetet. Något kommunen menar att de har och att vitet därmed är oskäligt.

Förvaltningsrätten dömde alltså alla tre kommuner att betala vite. Däremot sänktes beloppet med anledning av att kommunerna inte uppsåtligen ansågs ha brutit mot lagen, utan att det skett av ”oaktsamhet” eller ”bristande kunskap”. Sorsele kommun väljer nu att överklaga domen, något som SVT Västerbotten var först med att rapportera om.

– Vi är inte överens med förvaltningsrätten. Vi anser att vi inte har någon skyddskänslig verksamhet som egentligen ska ha någon betydelse för rikets säkerhet. För om lilla Sorsele, tredje minst i Sverige, bedriver den typen av verksamhet då gör i stort sett alla det, säger Kjell Öjeryd.

Har det här förändrat något i Sorsele kommun sedan frågan dök upp?

– Nej vi jobbar på med vårt. Vi tänker så här, om vi i slutändan får fel, ja då är det ju så och vi får fortsätta jobba på det, men som sagt, vår ståndpunkt är fortfarande att vi inte bedriver en säkerhetsskyddskänslig verksamhet.

DN har sökt representanter för kommunerna Pajala och Strömsund för att höra hur de ställer sig till domen och en eventuell överklagan. Kommunerna har inte återkommit.

Det här kan ge sanktionsavgift:

● Ej anmält säkerhetskänslig verksamhet

● Ej utsett säkerhetsskyddschef som är organisatoriskt korrekt placerad

● Avsaknad av upprättad och fastställd säkerhetsskyddsanalys

●Avsaknad av upprättad och fastställd säkerhetsskyddsplan

● Avsaknad av åtgärdsplan för systematisk kontroll och uppföljning samt inte kontrollerat säkerhetsskyddet och inte rapporterat sådant som är av vikt för Sveriges säkerhet

● Ej säkerhetsskyddsklassificerat uppgifter

● Ej genomförd säkerhetsprövning

● Ej beslut om inplacering i säkerhetsklass

● Ej ingått säkerhetsskyddsavtal

● Ej genomfört samråd vid upprättande av säkerhetsskyddsavtal

● Ej genomfört samråd i ärenden som rör överlåtelser

● Ej kontrollerat motparten i ett säkerhetsskyddsförfarande

● Har inlett ett säkerhetsskyddsavtal/överlåtelse trots förbud

● Lämnat oriktiga uppgifter vid tillsyn eller samråd

Share.
Exit mobile version