Malmö stad bedriver flera kommunala brottsförebyggande insatser, både i eget regi och genom ekonomisk stöttning av olika ideella verksamheter.

Målet med insatserna är att nå ut till barn och unga som riskerar att rekryteras till gängkriminella miljöer, miljöer som den senaste tiden plågat staden med rader av allvarliga brott. Ett exempel är 15-åringen som avlidit efter att ha skjutits sent på nyårsafton.

I en av kommunens egna insatser, som riktar sig till ungdomar i åldern 12-21 år, ”där det kan finnas tendenser till normbrytande eller socialt nedbrytande beteenden”, har chefen för verksamheten under hösten utretts för korruption.

Utredningen satte igång efter att ett anonymt klagomål om ”brister och missförhållanden” kopplat till hur den kommunala chefen skötte sitt arbete, kom in i september.

Chefen, med lång erfarenhet av att ha arbetat med frågor som berör ungdomskriminalitet, har i sin roll roll som ansvarig för den brottsförebyggande verksamheten haft ansvar för ett femtontal anställda.

Med anledning av anmälan har Malmö stad granskat chefens dator, lönelistor, övertidsersättningar, rekryteringar, användningen av kommunens tjänstebilar och betalkort, körjournaler och hur verksamhetens handkassa har hanterats.

Den delen av utredningen är nu klar. Malmö stad skriver att chefen har ”grovt åsidosatt sina skyldigheter gentemot arbetsgivaren och därför ska skiljas ifrån sin anställning genom avsked”, vilket Sydsvenskan var först med att berätta om.

Utredningen landar bland annat i att chefen rapporterat oriktig arbetstid, att hen fått lön från Malmö stad samtidigt som hen har fått lön från en annan skånsk kommun, där chefen samtidigt har varit anställd.

Hen ska ha anställt en person hen har en personlig relation till, trots att personen inte var kvalificerad för jobbet.

Hen ska också ha godkänt ogiltig övertid. Detta ska chefen ha gjort tillsammans med en person, en samordnare, som också har en ledande position i verksamheten och där utredningen bedömer att det finns en privat relation dem emellan.

Sektionschefen ska ha använt Malmö stads tjänstebilar till arbetet i den andra kommunen och för privata angelägenheter och under semester och ledighet vid 77 tillfällen, och då har hen även använt kommunens parkeringsapp.

Malmö stads ansvariga säger till DN att de inte kan svara på vad som kan ha motiverat den avskedade chefens agerande.

En del av utredningen pågår fortfarande och rör samordnaren som är avstängd från arbetet.

Enhetschefen Therése Wihlborg har svarat skriftligt på DN:s frågor och uppger att ingen polisanmälan ännu har gjorts, och inte heller har man ställt några krav om återbetalning av pengar för den ogiltiga övertiden.

Hon menar att inga beslut om polisanmälan och återkrav kan fattas så länge en utredning pågår.

För att i framtiden få bättre kontroll skriver Therése Wihlborg att förvaltningen kommer att ”göra en utvärdering för att se om det är något i ärendet som kan hjälpa organisationen att tidigare uppmärksamma och följa upp oegentligheter.”

Share.
Exit mobile version