Kommunal varslar om strejk från och med klockan 07.00 den 16 juni om inte facket och Almega Vårdföretagarna har nått en lösning. Kommunals krav är att deltidsanställda ska ha lika hög ersättning för övertid som heltidsanställda.

Liknande avtal har nyligen tecknats med både SKR och Sobona.

– Vi har tecknat avtal med Sveriges kommuner och regioner för offentligt anställda medlemmar inom vård och omsorg. Nu förhandlar vi med Almega för medlemmar inom privat sektor. Vi vill ha likvärdiga villkor på de här två avtalen, säger Malin Ragnegård, Kommunals förbundsordförande.

Enligt Kommunal kommer vårdcentraler, sjukhus och äldreboenden att beröras. Exakt hur många personer strejkvarslet innefattar kan inte Malin Ragnegård svara på men det arbetar cirka 50 000 personer inom avtalsområdet. Hon tillägger att 63 procent är deltidsanställda på de privata äldreomsorgsföretagen.

– Vårdföretagarna vägrar att gå med på våra krav utan väldigt vidlyftiga undantag. Jag tycker att det är skamligt att de vill konkurrera på sämre villkor samtidigt som de gör enormt stora vinster. Det kommer vi inte att acceptera.

Konfliktåtgärderna innefattar ett strejkvarsel på privata vårdbolag och ”nyanställnings-, inhyrnings-, mer- och övertidsblockad inom äldreomsorgen i hela landet” enligt Kommunal.

Per Östlund, förhandlingschef på Vårdföretagarna, beskriver strejkvarslet som ”beklagligt”:

– Vi hade gärna fortsatt förhandlingarna för att få till stånd ett nytt avtal inom de ramar som arbetsmarknadens parter bestämt tillsammans, säger han i ett pressmeddelande.

Enligt Per Östlund vill Kommunal ”ha mer än alla andra på svensk arbetsmarknad”.

– Vi har ansträngt oss för att hitta lösningar, bland annat på mertidsfrågan, men tyvärr, Kommunal accepterar inte de lösningar som fungerat på alla andra avtalsområden.

Berörda yrkesgrupper som Kommunal organiserar är bland annat undersköterskor, vårdbiträden, kockar och lokalvårdare. Varslet gäller runt om i hela Sverige och kan komma att utökas.

Share.
Exit mobile version