Hundratals barn och vuxna är skrivna i den skandalomsusade bostadsrättsföreningen ”Femman” på Rosengård i Malmö. Under hösten har de boende saknat värme och varmvatten, på grund av skulder på ”betydande belopp” till Eon.
– Barnen gråter. De fryser, sade Jadwiga Papoutsas, en av hyresgästerna i föreningen när DN besökte huset för några veckor sedan.
Varmvatten och värme är tillfälligt tillbaka, men vanvården av fastigheten har pågått så länge att miljönämnden i Malmö stad på torsdagen beslutat att ansöka om tvångsförvaltning.
– Det är för jäkligt. Föreningen är så misskött att vi tror att det finns en chans att få igenom tvångsförvaltning i hyresnämnden, säger Sofia Hedén (S), kommunalråd med ansvar för miljö och service.
Bostadsrättsföreningen har varit på Malmö stads radar sedan 2018, då ett första tillsynsärende inleddes. Miljöförvaltningen har under lång tid krävt insatser för att sanera de mögelangripna lägenheterna – och har viteskrav till föreningen på över en halv miljon. Bostadsrättsföreningens styrelse har ändå inte agerat.
Kommunen har också konstaterat att det finns en risk för legionellabakterier i vattensystemet. Dessutom får hissarna i niovåningshuset inte användas eftersom brister under lång tid inte åtgärdats.
– Det har varit en tuff situation för de boende. Vi har gjort allt vi kan för att hitta en lösning, säger Sofia Hedén.
Flera av hyresgästerna i huset är medlemmar i Hyresgästföreningen. Redan för två år sedan gjorde organisationen ett försök att få igenom tvångsförvaltning. Då blev det nej i hyresnämnden. Skälet var att antalet hyreslägenheter i ”Femman” ansågs vara för få.
Hyresgästerna Jadwiga och Jean Papoutsas är lättade över att kommunen nu agerar. De kände visst hopp när Eon beslutade att av humanitära skäl återstarta fjärrvärmeleveranserna till huset.
Men enligt Jadwiga Papoutsas har både värme och varmvatten knappast varit att lita på de senaste dagarna.
– Nu har vi 13 grader. I går var varmvattnet avstängt i många timmar. Men okej, i dag har vi varmvatten, säger hon.
Förbudet att använda hissarna efterföljs inte. Själv är hon 75 år och går med rullator.
– Jag kan inte gå upp på sjunde våningen. Och hur ska kvinnor med många små barn göra, säger hon.
Mycket vad gäller huset är oklart. Ingen vet säkert hur många av fastighetens lägenheter som är bostadsrätter respektive hyresrätter. Enligt uppgifter till DN och flera andra medier fungerar delar av huset i praktiken som hyreshus.
Redan för fem år sedan rapporterade Sydsvenskan om misär i flera kapade och misskötta bostadsrättsföreningar i huset. En av föreningarna havererade ekonomiskt och togs över av Malmös kommunala bostadsbolag.
Men bostadsrättsföreningen ”Femman” missköts fortsatt. Grannar pekar samstämmigt ut en man i 40-årsåldern som den som styr föreningen. Han har suttit i styrelsen i över elva år och är den som sköter föreningens kontakter med myndigheterna.
– Han har satt munkavle på alla som köpt lägenheter och som hyr. Många betalar honom i handen. Det blir bara värre och värre, sade Jadwiga Papoutsas för några veckor sedan.
Mannen har tidigare avböjt intervju med DN. Han tycker att medierna ljuger och smutskastar, och inte bryr sig om ”fakta”.
Läs mer:
Bostadsrättsföreningen har havererat – boende utan värme och varmvatten