Villapriserna har åkt bergochdalbana de senaste åren. Under pandemin sköt de i höjden då många sökte efter rymligare boenden, men föll sedan kraftigt efter Rysslands invasion av Ukraina och de efterföljande räntehöjningarna.

Det senaste året har prisutvecklingen åter tagit fart i positiv riktning, och sett över en femårsperiod har medelpriset i riket stigit med 21 procent i nominella tal. Det visar en analys av siffror från Svensk Mäklarstatistik som Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har gjort.

Utvecklingen skiljer sig dock åt mellan landets kommuner. I topp, bland de kommuner där villapriserna stigit mest i procentuella termer de senaste fem åren, återfinns 12 av 15 i Norrland. Allra mest har priserna ökat i Bergs kommun i Jämtland – med hela 74 procent jämfört med 2019.

En stor förklaring till det är att priserna stigit från låga nivåer, vilket ger en större förändring procentuellt sett.

– Vi har sett att billigare områden har tagit igen en del av prisskillnaden mot dyrare kommuner, säger Marcus Svanberg, vd för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Men den utvecklingen gäller inte för alla kommuner. I Hällefors kommun i Örebro län har priserna stått still. I flera andra kommuner har priserna bara stigit med ensiffriga procenttal på fem år. Det innebär att priserna i reala termer, då inflationen räknas med, de facto har sjunkit i dessa områden.

– Det är alltid en fråga om utbud och efterfrågan. I en del områden där priserna stått stilla har det funnits ett större utbud av nyproduktion som marknaden inte kunnat svälja, vilket påverkar prisbilden på orten, säger Marcus Svanberg.

I storstadskommunerna Stockholm och Malmö har uppgången varit strax under snittet – plus 20 procent – medan Göteborg har ökat med 11 procent.

Däremot syns stora ökningar i flera av Stockholms dyraste kranskommuner, som Lidingö (plus 37 procent), Danderyd (plus 35 procent) och Vaxholm (plus 32 procent). I kronor och ören är invånarna som bott länge i dessa kommuner de absolut största vinnarna, i termer av hur mycket deras bostäder stigit i värde.

– Jag är lite förvånad över att priserna stigit så mycket där, men det drivs av en extrem efterfrågan. Det är områden som resursstarka personer är väldigt angelägna om att bo i, säger Marcus Svanberg.

Dock har han svårt att se att dessa områden kommer ha samma utveckling framåt.

– Vissa orter börjar bli väldigt dyra. Det vore helt orimligt att se samma ökningstakt där som de senaste åren. I landet som helhet tror vi att priserna kommer att fortsätta stiga nästa år och nå tidigare pristopp inom ett par år.

Kommunerna som stigit mest i pris

Rankning baserad på prisuppgången för villor under 20-talet, från medelvärdet för 2019 till i dag.

Bergs kommun +74%, medelpris: 1 800 000 kr

Vindelns kommun +66%, medelpris: 1 500 000 kr

Bräcke kommun +64%, medelpris: 900 000 kr

Älvdalens kommun +58%, medelpris: 1 900 000 kr

Härjedalens kommun +58%, medelpris: 1 700 000 kr.

Källa: Svensk Mäklarstatistik/Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
Fotnot: Kommuner
där det sålts färre än 25 villor per år har exkluderats.

Kommunerna som stigit minst i pris

Rankning baserad på prisuppgången för villor under 20-talet, från medelvärdet för 2019 till i dag.

Hällefors kommun +0%, medelpris: 700 000 kr

Söderköpings kommun +1%, medelpris: 3 100 000 kr

Olofströms kommun +5%, medelpris: 1 100 000 kr

Trollhättans Stad +7%, medelpris: 3 100 000 kr

Herrljunga kommun +7%, medelpris: 1 600 000 kr.

Källa: Svensk Mäklarstatistik/Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Fotnot: Kommuner där det sålts färre än 25 villor per år har exkluderats.

Share.
Exit mobile version