Konsumentverket är mitt uppe i en granskning av flyttfirmor och magasineringsföretag efter att en stor mängd klagomål kommit in mot olika företag i branschen.

Det handlar om flera felaktigheter som har anmälts till myndigheten. En av de främsta är att konsumenter fått en offert med ett fast pris, men sedan har flyttfirman ändå krävt mer betalt på plats. Vissa anmälare har upplevt situationen som hotfull.

– Konsumenter krävs på mer pengar under flyttens gång för att få tillbaka sina ägodelar, eller för att flytten ska genomföras över huvud taget, trots att man redan kommit överens om ett pris innan flyttdagen, säger Hevi Aziz, jurist på Konsumentverket.

Har det här satts i system?

– Utifrån våra anmälningar kan det vara så, med tanke på att det är väldigt många konsumenter som har drabbats av precis samma sak.

Andra anmälningar handlar om konsumenter som fått sina tillförigheter skadade vid flytt, och som företaget vägrat ersätta. Alternativt möbler och andra föremål som helt enkelt försvunnit, och som bolaget inte velat kännas vid.

Av de 46 flyttföretag som ingår i Konsumentverkets granskning är det många som saknar tillstånd för att bedriva yrkestrafik. Det är en tydlig signal om att bolaget inte är seriöst.

– Det är ett lagkrav att ha det här tillståndet för att få transportera konsumenternas egendom. Tillståndet ger en grundgaranti för att företaget är skötsamt och kan försäkra flyttgodset genom en ansvarsförsäkring, säger Hevi Aziz.

Som konsument bör man därför kolla upp att flyttfirman har alla nödvändiga tillstånd och följer Bohag 2010 – regler som Konsumentverket och flyttbranschen har kommit överens om.

– Betala aldrig i förskott. Betala först när flytten är klar och du har kontrollerat att allt har gått bra, tillägger Hevi Aziz.

Tips inför flytten

● Kolla med Transportstyrelsen om företaget har tillstånd för yrkestrafik.

● Läs vad andra har för erfarenheter av företaget på nätet.

● Välj en flyttfirma som använder sig av Bohag 2010. Alla flyttfirmor som är medlemmar i Sveriges Åkeriföretag eller Sveriges Möbeltransportörers Förbund måste följa överenskommelsen.

● Se till att det finns ett skriftligt avtal på vad du och flyttfirman kommer överens om, till exempel genom en offert.

● Välj gärna ett fast pris och se till att få priset skriftligt. Betala aldrig innan flytten är genomförd.

Källa: Konsumentverket

Vad undrar du om ekonomi? Ställ din fråga till experterna

DN:s ekonomipanel svarar på frågor om privatekonomi, juridik, företagande och karriär. Skicka frågor till: fraga.ekonomipanelen@dn.se. Publicerade frågor och svar samlas här.

Share.
Exit mobile version