Naturvårdsverket har nu slutgiltigt fått i uppdrag av regeringen att sänka det så kallade referensvärdet för varg från dagens 300 till 170. Värdet ska rapporteras in till EU-kommissionen senast i slutet av juli och är ett mått på hur liten vargstammen kan vara i Sverige utan att beståndets överlevnad hotas.
Ett referensvärde ska enligt EU:s miljölagstiftning grundas på bästa tillgängliga vetenskap. De internationella forskare som har anlitats av Naturvårdsverket för att ta fram vetenskapligt underlag har dock betonat att deras studier inte ger stöd för en så kraftig sänkning av referensvärdet.
– Det är en total feltolkning av våra studier och det strider mot EU:s art- och habitatdirektiv, sa Phil Miller, populationsbiolog och forskningschef vid Single Species Planning på IUCN (International Union for Conservation of Nature and Natural Resources) tidigare till DN när han fick höra talas om regeringens planer.
Naturvårdsverkets handläggare Robert Ekblom har framfört liknande synpunkter:
– Vi skriver ganska tydligt att referensvärdet måste ligga över 170. Men det finns ju en väldigt stark politisk vilja i den här frågan. Hur regeringen tolkar vetenskapliga resultat och våra skrivelser får faktiskt de svara på, inte jag.
Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) menar att en minskning ändå är möjlig.
– Minskningen av vargpopulationen behöver genomföras stegvis för att säkerställa att gynnsam bevarandestatus bibehålls och att skydds- och licensjakten kan fortsätta bedrivas. Ett första delmål är att vargstammen ska ned till 270 individer vid nästa licensjakt 2026, säger han i ett pressmeddelande.
Läs mer:
Vargar försvinner spårlöst – tjuvjakt misstänks
Regeringen vill halvera antalet vargar – i strid med forskningen