Andelen personer som identifierar sig som bisexuella har ökat kraftigt i Stockholms län.
Det konstaterar Willi Zhang, postdoktor vid institutionen för global hälsa vid Karolinska institutet. I samarbete med Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin i Region Stockholm har han analyserat enkätsvar från fler än 98 000 personer mellan åren 2002 och 2021. Svaren gavs i samband med den återkommande undersökningen Hälsa Stockholm där deltagarna bland annat fick svara på frågor om sin sexuella identitet.
Resultatet, som nu presenteras i Jama Network Open, visar att andelen som identifierar sig som homosexuella i Stockholmsregionen legat relativt stabilt på mellan 1,7 och 2 procent under det senaste decenniet. Andelen bisexuella, däremot, har fördubblats. Från 1,6 procent år 2010 till 3,1 procent 2021. Det gör bisexuella till den största sexuella minoriteten i Stockholm.
– Men hur vanligt förekommande det är skiljer sig åt mellan generationerna, säger Willi Zhang, till DN.
Av dem som föddes i början av 1980-talet till mitten av 1990-talet, ofta benämnda som generation Y eller millennials, identifierade sig 7,8 procent som homo- eller bisexuella år 2021. Motsvarande siffra för dem som föddes i mitten av 1990-talet till början av 2010-talet, generation Z, var 12 procent. Att identifiera sig som homo- eller bisexuell är alltså betydligt vanligare bland de yngre, än bland de äldre.
Hur kommer det sig?
– Om du växer upp i en mer tolerant miljö, vilket de yngre gjort i högre utsträckning, är det större chans att kulturella och sociala faktorer, som sociala medier och ökad synlighet, gör det lättare att utforska och identifiera sig som något annat än heterosexuell. Ju fler som gör det, desto mer bidrar det till en miljö som oftast blir mer tolerant, i kombination med andra sociala förändringar och framsteg inom lagstiftning och politik, säger Willi Zhang.
Att andelen bisexuella ökar är inte så förvånande, menar han. Liknande trender syns i länder som USA och Storbritannien, där yngre generationer är betydligt mer benägna att identifiera sig som en del av LGBTQ+-communityt, jämfört med de äldre.
– Med tanke på generationseffekten kommer gruppen bisexuella troligen fortsätta öka, säger Willi Zhang.
Ett annat fynd är att den sexuella identiteten är föränderlig. En delanalys, där svaren från 35 000 personer granskades, visade nämligen att 16 procent ändrade sin sexuella identitet minst en gång mellan åren 2010 och 2021. 42 procent av dem som identifierade sig som bisexuella 2010 hade ändrat sin identitet till homo- eller heterosexuell 2021, medan motsvarande siffra för homosexuella var 33 procent. Och av dem som identifierade sig som bisexuella 2021 hade runt hälften identifierat sig som heterosexuella 2010.
– För vissa individer är den sexuella identiteten inte fixerad utan kan förändras och utvecklas över tid beroende på upplevelser och erfarenheter. Samtidigt kan många också identifiera sig stabilt över tid. Forskning visar dock att bisexuella löper större risk att drabbas av ohälsa och diskriminering än vad homosexuella gör. Det här visar på behovet av riktade folkhälsoinsatser för att minska diskriminering och förbättra hälsan för bisexuella individer, säger Willi Zhang.
Läs mer:
Könet inte alltid så självklart som man kan tro
Så ser brist på empati ut i den dementa hjärnan