Sjöutsikten syns så fort man kommer in genom ytterdörren. Ett rymligt vardagsrum och en stor balkong vetter mot vattnet. Men när Hans Sprung pratar ekar det i den tomma lägenheten.

– Man känner en del frustration när man har ett så fint läge – och så är det inte uthyrt, säger han, som är vd för det kommunala bostadsbolaget Bengtsforshus.

Lägenheterna som ligger på en höjd ovanför Laxsjön i Bengtsfors kommun brukar vara populära. Nu står flera av dem tomma. Trycket minskar på den svenska hyresmarknaden, och det märks tydligt här, i norra Dalsland.

– Det har förändrats jättemycket. Vi behöver marknadsföra oss på ett helt nytt sätt, konstaterar Mia Schagerholm, som är uthyrningsansvarig på Bengtsforshus.

För att väcka intresse för lägenheterna vid Laxsjön, som ligger i samhället Skåpafors, erbjuder bostadsbolaget just nu nya invånare två hyresfria månader. Kampanjen är inte unik. Hyresvärdar i bland annat Trollhättan, Vänersborg och Valdemarsvik har under året som gått försökt locka med gratismånader.

Bakgrunden är en kraftig ökning av antalet tomma hyreslägenheter i Sverige. Det förklarar Sofia Hansdotter, som är expert på fastighetsutveckling och nyproduktion på Sveriges Allmännytta, en branschorganisation för både privata och kommunala hyresvärdar.

– Såhär dramatiskt har det inte varit sedan 80-90-talet, säger hon.

Mellan 2017 och 2024 skedde nästan en tredubbling av antalet lägenheter som stod redo att hyras ut. Under 2025 har ännu fler bostäder blivit lediga, enligt Sofia Hansdotter. Det minskade trycket beror bland annat på att både migrationen och barnafödandet gått ned.

Andelen tomma lägenheter är som förväntat högst i kommuner där invånarantalet sjunkit under en längre tid. Men Sofia Hansdotter konstaterar att de lediga bostäderna blivit fler även i vissa större städer.

– Det kan handla om Västerås, Örebro och Norrköping till exempel, som har sett en förändring de senaste åren, säger hon.

För den som letar bostad kan utvecklingen låta positiv. Men hyresgäster som hoppas på ett överskott av billiga lägenheter i populära lägen riskerar att bli besvikna. Ett vanligt skäl till att bostäder står tomma att de är nyproducerade eller nyrenoverade (och därmed har en relativt hög hyra) och att de ligger i mindre attraktiva områden. Det uppger både Sveriges Allmännytta och Hyresgästföreningen.

Beskrivningen passar in på de drygt 50 lägenheter som stod tomma efter en renovering i ett miljonprogramsområde i Trollhättan i höstas. Även här valde det kommunala bostadsbolaget, Eidar, att erbjuda hyresfria månader för att locka nya invånare.

– När vi summerade kampanjen tyckte vi att resultatet var fantastiskt, säger Hasse Skanse, som är kommunikationschef på bolaget.

Mellan november i fjol och februari i år erbjöds nyinflyttade tre månaders gratis hyra och parkering i området. När kampanjen avslutades hade antalet lediga lägenheter minskat från drygt 50 till 14 stycken. En av hyresgästerna som nappade är den 49-åriga sjuksköterskan Naziha El Messaoudi, som nyligen valde att flytta tillbaka till Trollhättan efter en tid i Stockholm.

– Ett sånt här erbjudande hjälper jättemycket – det är stora pengar man sparar, säger hon.

Kampanjen fick Naziha El Messaoudi att välja bort ett mer centralt läge och upptäcka stadsdelen Lextorp, som hon tidigare trodde var stökig. Nu stortrivs hon i trerumslägenheten och beskriver omgivningen som lugn och fin. Efter gratismånaderna ligger hyran för den drygt 70 kvadratmeter stora bostaden på 9 100 kronor.

– Det är lite dyrt. Men när man trivs där man bor.., säger hon.

Hyresgästföreningen, som förhandlar om ungefär 2,7 miljoner svenskars hyror varje år, betraktar bostadsbolagens kampanjer med ett kritiskt öga. Förhandlingschefen Carl-Johan Bergström beskriver erbjudandena om gratismånader som ett tecken på att de faktiska hyrorna är för höga.

– Ha hellre rätt hyresnivå över tid än lite konstgjord andning vid några tillfällen, sammanfattar han sitt budskap till bostadsbolagen.

Carl-Johan Bergström påminner om att den genomsnittliga hyreshöjningen varit betydligt högre i år och i fjol än åren dessförinnan. I år landade snittökningen på knappt 5 procent, vilket kan jämföras med mellan 1,2 och 1,9 procent under pandemiåren. Enligt förhandlingschefen drivs hyrorna upp av att många bostadsbolag genomför onödigt dyra renoveringar, som slår hårt både mot klimatet och mot hyresgästernas plånböcker.

– Man trycker in så mycket som möjligt för att höja värdet. Och när det blir tuffare ekonomiskt blir det svårare att efterfråga de här lägenheterna.

I en tvårumslägenhet vid Laxsjön i Bengtsfors packar Rita Solberg upp ännu ett foto på sin son ur en flyttlåda.

– Rasmus är på varenda vägg nästan, konstaterar 54-åringen med ett skratt.

Rita Solberg och hennes sambo Torbjörn Martinsson behövde inte lockas med någon hyresrabatt för att flytta in i sin nya lägenhet. Paret flyttade från sin villa i januari och blir lite snopna när de får höra om bostadsbolagets nya erbjudande. Torbjörn Martinsson tror att kampanjen kan locka nya grannar, men att de vanliga hyrorna måste sänkas om man vill nå ut till fler. En tvårumslägenhet vid sjön kostar omkring 7 000 kronor i månaden.

– Om de vill ha hit ungdomar – då är hyrorna för höga, säger Torbjörn Martinsson.

Men enligt Bengtforshus vd Hans Sprung gör bostadsbolaget redan allt de kan för att hålla kostnaderna på en rimlig nivå. Några lyxrenoveringar är det inte tal om. Bostadsbolaget har istället nyligen rivit tre flerbostadshus – bland annat för att minska utgifterna på sikt.

För att försöka fylla de tomma lägenheterna har det kommunala bostadsbolaget börjat fokusera på helt nya arbetsuppgifter. I november anställdes Cia Hammarberg, som jobbar med marknadsföring och försöker nå ut till potentiella hyresgäster via bland annat Facebook och Instagram.

– Sen jobbar vi också mycket med det personliga mötet – att du ska kunna komma in och besöka oss. Vi vill inkludera alla. Är du äldre, utan mobiltelefon och dator, då kan du få din reklam i postlådan eller komma in till oss, så kör vi en digital visning, säger hon.

Cia Hammarberg vill få fler att upptäcka närheten till naturen, fördelarna med att bo på en mindre ort och möjligheten att pendla till större städer. Att färre – inte fler – lägenheter ska stå tomma i Bengtsfors om tio år.

– Vi hoppas ju att det vänder, säger hon.

Fakta.Kampanjer med gratis eller rabatterad hyra i flera städer

Bostadsbolag i flera svenska städer har försökt locka nya hyresgäster med hyresfria månader eller rabatter under de senaste åren. Några exempel:

■ I Valdemarsvik erbjuder Fogelvik Fastighets AB just nu två gratismånader för nya hyresgäster som väljer vissa bostäder.

■ I Vänersborg avslutade kommunala Vänersborgsbostäder ett liknande erbjudande i vintras.

■ Även flera kommuner i Skåne, däribland Helsingborg och Åstorp, har tidigare lockat invånare med hyresfria månader.

■ Andra bostadsbolag satsar istället på hyresrabatter. Enköping i Uppland, Ovanåker i Hälsingland och Nyköping i Södermanland hör till kommunerna som valt att erbjuda nya invånare nedsatt hyra under en begränsad tid.

Share.
Exit mobile version