Borrell uppmanar regimledaren Nicolás Maduro att respektera oppositionskandidatens frihet, integritet och mänskliga rättigheter.
”Jag avvisar kategoriskt arresteringsordern mot Edmundo González. Nog med förtryck och trakasserier mot oppositionen och civilsamhället”, skriver han.
Även FN:s generalsekreterare António Guterres har reagerat över utvecklingen i Venezuela.
– Generalsekreteraren följer med oro utvecklingen i Venezuela sedan presidentvalet, inklusive beslutet från de venezuelanska myndigheterna att utfärda en arresteringsorder för oppositionspresidentkandidaten Edmundo González, säger FN:s talesperson Stéphane Dujarric i ett uttalande.
De starkaste reaktionerna kommer från länderna i Latinamerika, där endast Bolivia, Nicaragua och Kuba, erkänner valresultat som regimen presenterade efter presidentvalet den 28 juli. Valmyndigheten hävdade att Nicolas Maduro vunnit med 52 procent, men visade inte upp några bevis för sitt påstående. I stället lyckades oppositionen bevisa att deras kandidat Edmundo González vann med 67 procent efter att ha offentliggjort röstprotokollen från de elektroniska valurnorna.
Argentina, Costa Rica, Dominikanska republiken, Guatemala, Paraguay, Peru och Uruguay avvisar i ett gemensamt uttalande arresteringsordern som utfärdats av domaren vid Venezuelas Högsta domstol.
”I ett land där det inte finns någon maktdelning eller minimala rättsliga garantier och där godtyckliga gripanden är vanliga, fördömer vi dessa diktatoriska metoder. Vi håller fast vid våra ansträngningar och kräver att de venezuelanska myndigheterna garanterar Edmundo González liv, integritet och frihet”, skriver länderna och fortsätter:
”Denna arresteringsorder nämner flera påstådda brott som bara är ännu ett försök att tysta Edmundo González och bortse från den venezuelanska folkviljan. Det är politisk förföljelse.”
Högsta domstolen i Venezuela motiverar sin arresteringsorder med att den 75-årige Edmundo González uppviglat befolkningen till ”olydnad” genom att ha ”förfalskat röstprotokoll” som visar att han överlägset vann presidentvalet i slutet av juli. Tre gånger har rättsväsendet kallat honom till domstol, men han har inte vågat lämna sitt gömställe av rädsla att bli gripen.
Efter att regimen hävdat att den vunnit presidentvalet har över 2 400 godtyckliga gripanden gjorts av oppositionella, och 27 personer har dödats.
– Ingen i det här landet står över lagarna, över institutionerna, sade regimledaren Nicolás Maduro i veckan.
Även USA har reagerat kraftigt på utvecklingen i Venezuela.
”Istället för att erkänna sitt valnederlag och förbereda sig för en fredlig övergång i Venezuela, har Maduro beordrat gripandet av den demokratiska ledare som överväldigande besegrade honom vid valurnorna,” skriver Brian Nichols , amerikansk toppdiplomat, på sociala medier. ”Vi ansluter oss till den växande listan av internationella partner som fördömer denna oberättigade arresteringsorder.”
Tidigare i veckan beslagtog USA:s justitiedepartement ett flygplan på Dominikanska republiken som användes av regimledaren Nicolás Maduro och hävdade att det hade införskaffats i strid med amerikanska sanktioner mot Venezuela. Den venezuelanska regimen anklagade Washington för ”piratverksamhet” och för att ”olagligt påtvinga sin vilja” runt om i världen.
Fakta.En belöning på 150 miljoner kronor
Det amerikanska justitiedepartementet erbjuder en belöning på 150 miljoner kronor för information som resulterar i att Nicolás Maduro grips. Departementet anklagar honom för att hjälpa colombianska karteller att använda venezuelanska hamnar när dessa smugglar kokain till USA. Även Internationella brottsmålsdomstolen i Haag är intresserade av Maduro. De anklagar honom för människorättsbrott i samband med att 43 personer dödades av regimens säkerhetsstyrkor under protesterna för tio år sedan.