På tisdagen chockades Sydkorea när president Yoon Suk-Yeol oväntat utlyste ett militärt undantagstillstånd i landet. Ett beslut som sätter landet i en politisk kris och med risk för att det smittar av sig på ekonomin.

Landets största oppositionsparti, Demokratiska Partiet (DP), kräver att presidenten avgår och hotar med krav om att han ställs inför riksrätt om han inte lämnar självmant.

”Det här är en allvarlig upprorshandling och en fullgod anledning till riksrätt”, skriver DP i ett uttalande, och menar att presidentens utlysning av undantagstillstånd är ett brott mot konstitutionen, rapporterar nyhetsbyrån Yonhap.

Reuters rapporterar att sex oppositionspartier planerar att lämna in ett krav om att ställa Yoon inför riksrätt.

Sydkoreas största fackliga paraplyorganisation KCTU, med över en miljon medlemmar, uppmanar till generalstrejk till dess att presidenten avgår.

– Vi står på folkets sida och leder kampen för presidentens omedelbara avgång, säger en företrädare för federationen på en pressträff, enligt Yonhap.

Han Dong-Hoon, ledaren för styrande Folkets parti, kräver att försvarsministern sparkas. Han vill även att hela regeringen ska avgå och att presidenten utesluts. I de senare frågorna har han däremot inte hela partiet bakom sig, enligt Reuters.

– Vi är fast beslutna om att ta reda på hur denna situation uppstod och vidta nödvändiga åtgärder, säger Han Dong-Hoon enligt The Korea Herald.

Enligt Yonhap har flera nära medarbetare till presidenten erbjudit sig att avgå.

Det var i ett oannonserat tal till nationen på tisdagen som presidenten tillkännagav beslutet att införa ett militärt undantagstillstånd, i syfte att ”utrota pro-nordkoreanska krafter och skydda den konstitutionella demokratiska ordningen.”

– Jag utlyser krigslagar för att skydda Republiken Korea från hotet från nordkoreanska kommunistiska styrkor, sade presidenten.

Det är första gången sedan 1980 som krigslagar utropas i Sydkorea, skriver Reuters.

Bara några timmar senare meddelade presidenten att undantagstillståndet upphävs. Detta efter att upphävandet röstats igenom i det sydkoreanska parlamentet, med 190 röster mot och inga röster för. Bland dem som gick emot presidenten var 18 ledamöter från hans eget parti.

Sent på tisdagskvällen kom också beskedet att Sveriges statsminister Ulf Kristersson skjuter upp sin planerade resa till landet.

Fakta.Över 30 år av demokrati

• Sydkorea, med en befolkning på knappt 52 miljoner, har på ett par decennier blivit ett av Asiens rikaste länder med jätteexporter som Hundai och Samsung.

• Konflikten med Nordkorea har pågått sedan efter andra världskriget präglar samhälle och politik. Efter Koreakriget infördes en vapenvila, år 1953, men än finns inget fredsavtal.

• Militärdiktaturen i landet föll på 1980-talet och Sydkorea har de senaste drygt 30 åren utvecklats till en allt stabilare demokrati.

• Konservativa Yoon Suk-Yeo har varit president sedan 2022. Nationalförsamlingen styrs av den vänsterliberala oppositionen.

Källa: Landguiden, DN

Läs mer:

Torbjörn Petersson: Presidenten sköt sig själv i foten

Share.
Exit mobile version