De senaste årens gängvåld och skjutningar har satt avtryck i väljarkåren. För tio år sedan var kriminaliteten en icke-fråga men nu har den växt till att vara den allra viktigaste.
När DN/ Ipsos mäter väljarnas viktigaste frågor hamnar brottslighet samt lag och ordning högst upp, framför sjukvård, klimatet och utbildning. Kriminalfrågorna har toppat mätningarna även vid några tidigare tillfällen, senast i augusti 2023.
I den senaste mätningen nämner drygt var fjärde väljare kriminaliteten som en av de viktigaste frågorna.
– Opinionen varierar över tid men de här frågorna har konstant legat högt de senaste åren, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos.
Han framhåller att den mediala bilden påverkar mycket hur väljarna värderar olika frågor. Gängkriminalitet och brutalt våld har dominerat mediebevakningen under lång tid.
– Den stora majoriteten är inte vittne till eller bor i närheten av de här våldsdåden. De påverkas av vad som rapporteras i media. Det bekräftas av andra mätningar som visar att 80 procent känner sig trygga i sin närmiljö, säger Nicklas Källebring.
Tidöpartiernas väljare är de som prioriterar rätts- och kriminalfrågorna allra högst. Såväl Moderaternas som Liberalernas och Kristdemokraternas väljare har brottsligheten i topp på sina listor. Sverigedemokraterna placerar rättspolitiken på andra plats, efter migration/ integration.
För oppositionspartierna är det andra frågor som hamnar överst. S-väljarna anser att sjukvården är den viktigaste frågan medan de som röstar på Centern, Miljöpartiet och Vänsterpartiet prioriterar klimat- och miljöfrågor högst.
– Här kan vi se att det finns en blockdimension när det gäller vilka frågor som väljarna tycker är viktigast, säger Nicklas Källebring.
Bland männen är frågor kring lag och ordning den allra viktigaste frågan. Kvinnor gör andra prioriteringar och sätter sjukvården, utbildning och klimatfrågor överst.
Både de med enbart grundskole- eller gymnasieutbildning anser att kriminalpolitiken är den allra viktigaste frågan. De med eftergymnasial utbildning har istället miljö- och klimatfrågor högst upp, och rättsfrågorna först på fjärde plats.
Fakta.Så gjordes undersökningen
• Ipsos har under perioden 5–18 november intervjuat 1 289 röstberättigade väljare, varav 401 har svarat via SMS-länk, 283 via digitala enkäter och 605 via digitala intervjuer i en slumpmässigt rekryterad webbpanel.
• För mer information om urval, bortfall och svarsfrekvens, se ipsos.se eller kontakta Ipsos opinionsanalytiker Nicklas Källebring.