Nyligen avslöjade DN att den nationelle säkerhetsrådgivaren Henrik Landerholm bland annat glömt säkerhetsklassade dokument på en kursgård. Därefter har det kommit fler uppgifter om till exempel Landerholms utlandsresor, vilket Aftonbladet rapporterat om.

Hur påverkar de här uppgifterna förtroendet för ämbetet som nationell säkerhetsrådgivare?

– Det är klart att det är dåligt när det begås den sortens misstag. Det har han sagt och det har jag själv med viss kraft understrukit också, säger statsminister Ulf Kristersson.

Han framhåller att hanteringen av Landerholms resor nu utreds av regeringskansliets förvaltningsavdelning.

– Det är klart att det här inte är bra. Sånt ska inte ske, men ibland händer ändå saker som inte ska ske och då finns det rutiner i regeringskansliet att hantera detta.

Henrik Landerholm och Ulf Kristersson är vänner sedan ungdomsåren och det finns kritik, även inom Moderaterna, att hanteringen av det här ärendet försvåras av vänskapsbanden.

Hur ser du på det?

– Det är mycket ryktesspridning och jag kommenterar inte allmänna mediala rykten. Dessutom är det här en väl meriterad statstjänsteman som under flera olika regeringar med olika politisk färg har fått viktiga uppgifter inom säkerhetspolitikens område. Så det där är helt felaktigt.

I onsdags publicerade Expressen uppgifter om att Säpo granskar Henrik Landerholms hantering av säkerhetsklassade handlingar. Det efter DN:s avslöjande om de kvarglömda handlingarna på Gällöfsta kursgård.

– Jag har sett att det finns mediala uppgifter om detta. Jag har inte sett myndigheten varken kommentera eller bekräfta en sådan sak. Jag kommenterar inte rykten, säger Ulf Kristersson.

Socialdemokraterna har krävt att Henrik Landerholm ska avgå, och S-ledaren Magdalena Andersson framhåller att förtroendet för ämbetet som nationell säkerhetsrådgivare påverkas av alla turer.

– Det påverkas till att börja med av det faktum att Ulf Kristersson valde att anställa en barndomskompis utan ett ordentligt förfarande, inte ens med en lapp i receptionen. Det är klart att det är problematiskt och det har inte blivit bättre av det här, säger Magdalena Andersson och tillägger:

– Tillsättningen borde inte ha skett på det här sättet och nu är det dags att städa skrivbordet.

Påverkar det här arbetet med Sveriges nationella säkerhet?

– Man ska inte överdriva men det är klart att det här tar fokus från hans viktiga arbete.

Läs mer: Här glömde statsministerns säkerhetsrådgivare handlingar som kan skada Sveriges säkerhet

Share.
Exit mobile version