DN kunde förra året avslöja att opolitiska tjänstemän på regeringskansliet kunde få högre lön om de arbetade med att genomdriva Tidöavtalet.

Det enligt lönedirektiv som skickats ut till chefer på departementen.

Direktiven väckte stark kritik från anställda och från facket.

Under förmiddagens utfrågning säger Ulf Kristersson att han själv inte varit delaktig i några diskussioner om lönekriterna.

– Lönedirektiven stämdes av med min statssekreterare, säger han.

Avstämningen gjordes för att säkerställa att rätt kompetenser finns på regeringskansliet – till exempel tillräckligt många rättssakkunniga för att kunna sjösätta den nya lagstiftning som ingår i Tidöavtalet. Han nämner kampen mot den organiserade brottsligheten som ett prioriterat område.

Statsministern säger att Tidöavtalet och Regeringsförklaringen tagits upp som exempel på sådant som kan ingå i kriterierna och beklagar om det har funnits en otydlighet. Han anser att det rör sig om ett uppenbart missförstånd.

– Även de man har stort förtroende för kan uttrycka sig otydligt någon gång och då är det bra om man korrigerar det.

– Det är uppenbart att det inte är ett försök att politisera lönesättningen i regeringskansliet. Däremot var det ett otydligt lönedirektiv som korrigerades, inget annat.

Tidigare i april har regeringskansliets förvaltningschef Henrik Holmer frågats ut av utskottet. Han sa då att det fanns ett par saker som de hade kunnat hantera bättre – bland annat dialogen med facket.

– Det gäller framför allt att det inte tydligt framgick i lönedirektiven att regeringsförklaringen och Tidöavtalet var exempel på områden där det ansågs särskilt viktigt att säkerställa kompetensförsörjningen och därmed verksamhetens mål. Det har förstås aldrig varit avsikten att ge inriktningen att medarbetare i regeringskansliet skulle premieras enbart för att de arbetade med Tidöavtalet eller något annat utpekat område, sa han då.

Han sa också att svaret var tydligt nej från den politiska ledningen på frågan om anställda som skulle jobba med Tidöavtalet särskilt skulle premieras.

Det var Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet som gemensamt KU-anmälde Kristersson.

– Det är de opolitiska tjänstemännen som ska stå för oberoende underlag och stå för smidiga regeringsskiften, oavsett regeringens politiska sammansättning, har Amanda Lind, demokratipolitisk talesperson för Miljöpartiet, tidigare sagt till DN.

Läs mer:

Regeringskansliets nya direktiv: Den som arbetar för Tidöavtalet kan få högre lön

Kristersson om Tidölönerna: ”KU får undersöka om allt gått rätt till”

Fakta.Ur Regeringskansliets lönedirektiv

”Arbetsgivaren avser i detta särskilt uppmärksamma skickliga medarbetare som arbetar inom delar av Regeringskansliet där kompetensförsörjningen bedöms som särskilt viktig för att uppnå verksamhetens mål och krav och för att biträda regeringen i genomförandet av sina politiska prioriteringar som de kommer till uttryck i regeringsförklaringen och Tidöavtalet”, står det i direktivet.

Share.
Exit mobile version