Ulf Kristersson meddelade nyligen att han skickar sin EU-minister till Bryssel och kommissionen. Då gjorde han också klart att det blir regeringsombildning till hösten.

Statsministern kan låta någon annan minister ta över Roswalls frågor. Ett annat alternativ är att hitta en ersättare som snabbt kan axla hennes ministerportfölj.

Några personer pekas internt i Moderaterna ut som potentiella efterträdare:

Enligt en handfull källor är Jessica Rosencrantz, i dag ordförande för riksdagens EU-nämnd, ett tänkbart namn.

Också EU-parlamentarikern Tomas Tobé ser ut att stå högt i kurs men en del moderater tror att det kan ligga honom i fatet att han är man. Även nuvarande partisekreteraren och före detta försvarsministern Karin Enström pekas samtidigt ut som en möjlig kandidat.

Bild 1 av 2

Bild 2 av 2

Ytterligare ett alternativ är att flytta upp Roswalls statssekreterare Christian Danielsson, en rutinerad moderat tjänsteman, ett steg. Internt betraktas han ibland som ”Moderaternas Hans Dahlgren”, (tidigare tjänsteman och S-minister med en lång erfarenhet av arbete för flera S-regeringar, reds. anm).

Flera av de moderater som DN talat med tror dock inte på några större förändringar i regeringen utöver EU-ministern – av flera skäl. Det är halvtid i mandatperioden – och Kristersson har behov av att visa resultat inför nästa val. Det talar mot större förändringar, med nya statsråd som måste läras upp.

– Det som genomsyrar Ulfs filosofi när det gäller tillsättningar är stabilitet och att undvika drama. Jag tror inte han kommer överraska, säger en moderat.

Inte heller statsvetaren Magnus Hagevi, professor på Linnéuniversitet i Växjö, tror på några större förändringar i regeringen.

– Det enklaste är att tillsätta en ny minister. Men det kanske är lättare sagt än gjort att få tag i en profilerad minister, säger han.

Historiskt finns flera exempel på när statsministrar passat på att göra förändringar i laguppställningen. Tidigare S-ledaren Göran Persson gjorde sig känd för att vid flera tillfällen möblera om i ministerlistan för att ”toppa laget”.

Också Stefan Löfven gjorde en rad förändringar under sina år som statsminister. Bland annat fick både dåvarande inrikesminister Anders Ygeman, (S) och infrastrukturminister Anna Johansson, (S), avgå efter IT-skandalen 2017.

Året innan petades framtidsministern Kristina Persson, (S), och tidigare MP-språkröret Åsa Romson lämnade sin plats som klimatminister. In kom bland andra Ann Linde, (S), då som EU- och handelsminister.

När kan det vara bra att göra större förändringar?

– Det är om man vill ha en ny agenda, få in nytt blod. Eller ge en plattform till nya politiker inför ett val så att de ska kunna agera med en större pondus än de till exempel kan göra i riksdagen, säger Magnus Hagevi.

Fakta.Regeringsombildning

Ministrar i en sittande regering kan bytas ut utan att en helt ny regering måste bildas. Statsministern kan välja att placera om ministrar, ta in fler ministrar eller eller byta ut dem utan att blanda in riksdagen. Om statsministern däremot själv avgår innebär det att hela regeringen avgår samtidigt.

Källa: Riksdagen

Fakta.EU-kommissionen

I kommissionen finns en kommissionär från varje medlemsland, totalt 27 kommissionärer samt en ordförande. Varje kommissionär får hand om ett eget ansvarsområde. I somras stod det klart att sittande ordförande Ursula von der Leyen får fortsätta sitt arbete under nästa mandatperiod – från 2024 till 2029.

Det är EU-kommissionen som föreslår nya lagar och ser till att medlemsländerna följer lagarna.

Den förvaltar EU:s budget, genomför beslut och ser till att EU:s fördrag följs.

Kommissionen förhandlar om internationella avtal som EU sluter och företräder EU:s intressen nationellt.

Läs mer: Jessika Roswall föreslås bli ny EU-kommissionär

Share.
Exit mobile version