I söndags avbröt polisen Stockholmsderbyt i fotbollsallsvenskan mellan Djurgården och Hammarby efter att bangers och pyroteknik kastats in från läktaren.

Statsminister Ulf Kristersson kommenterar inte den polisiära insatsen men säger om scenerna på läktaren:

– Det är helt oacceptabelt att läktare skulle bli en fristad för ett våld som vi aldrig skulle acceptera på andra ställen. Så kan vi inte ha det.

Är du bekymrad över läktarkulturen i Sverige?

– Ja, åtminstone ibland. Den förkrossande majoriteten går på fotboll, själva eller med sina barn, med glädje och för att få uppleva fotboll och så finns det alltid en liten svans som gör allt för att sabotera för andra. Det är ett bekymmer.

Enligt uppgifter till TV4 Nyheterna ska en polis som varit inblandad i beslutet att avbryta matchen ha fått polisskydd efter att en hotbild uppstått mot honom. Polisen har inte bekräftat uppgifterna.

– Att det ens ska behöva sägas är ju helt orimligt – att människor inte accepterar professionell personal som utför viktiga uppgifter, säger Kristersson.

Hammarby vann matchen, som spelades klart i måndags eftermiddag utan publik, med 2–0.

Jakob Forssmed (KD), socialminister med ansvar för idrottsfrågor, sa till DN på måndagen att han hade svårt att förstå kritiken mot polisen.

– I första hand bör man rikta ilskan mot de supportrar som återkommande och utstuderat ägnar sig åt detta och göra mer för att komma tillrätta med det.

Forssmed vill se en kulturförändring i svensk fotboll:

– Vi kan inte ha ledare och spelare som tonar ner eller bagatelliserar ett farligt beteende på läktarna.

Sedan ett drygt år tillbaka för regeringen samtal med fotbollens företrädare om hur man med gemensamma krafter kan få bukt med problemen på läktarna. En utredning, som leds av Anders Hübinette, har tillsatts med syftet att minska våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det kan gälla pyroteknik, maskering, inkastning av föremål och beträdande av planen.

– Jag ska titta på om där finns behov av straffskärpningar, i syfte att det ska bli tryggare och säkrare idrottsarrangemang.

Hübinette var på plats på Tele2 arena i söndags när matchen avbröts. Den 31 mars ska han presentera sina förslag.

– Arbetet med att ta fram nya lagar måste vara långsiktigt hållbart. Då kan man inte bara utgå från en match utan måste ta in den större bilden, sa han till DN på måndagen.

Läs mer:

Så gick det till när polisen bröt Stockholmsderbyt: ”De hade en egen tolkning”

Stoppa matcher som protest – ny svensk fotbollstrend?

Share.
Exit mobile version